Wouter Hoeffnagel - 11 november 2018

Rijksbreed intranet voor ambtenaren komt niet van de grond

Het Rijksportaal, een nieuw intranet voor rijksambtenaren waar al bijna tien jaar aan wordt gewerkt, komt niet van de grond. Belangrijke functies van het intranet functioneren niet naar behoren en de kosten van het project lopen op.

Dit meldt Binnenlands Bestuur. Het Rijksportaal is een intranet voor alle ministeries en verschillende uitvoeringsinstanties. Het portaal geeft ambtenaren toegang tot rijksbrede en departementsspecifieke informatie en toepassingen. Het Rijksportaal is sinds 2010 in ontwikkeling. Vrijwel iedere nieuwe release levert echter forse vertraging op of wordt uiteindelijk zelfs afgeblazen, meldt Binnenlands Bestuur op basis van documenten opgevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Functies werken niet naar tevredenheid

Ondanks de lange ontwikkeltijd werken verschillende functies nog steeds niet naar tevredenheid. Denk hierbij aan alerts die ambtenaren kunnen instellen om nieuws te ontvangen van websites en dagbladen. Ook een optie om adresgegevens van collega ambtenaren op te zoeken functioneert niet goed.

Verschillende pogingen zijn gedaan om het Rijksportaal te verbeteren. Deze zijn echter door uiteenlopende redenen gestrand. Zo zijn leveranciers failliet gegaan, is het portaal verhuisd naar een ander datacenter en zijn verkeerde technische inschattingen gemaakt.

Hoge kosten

De gemiddelde kosten van het portaal per gebruiker blijken hoog. Zo blijkt uit een quickscan die in oktober 2016 werd uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot dat deze kosten gemiddeld 64 euro per gebruiker per jaar bedragen, wat twee keer zo hoog is als vergelijkbare voorzieningen bij andere private en publieke organisaties.

Meer informatie is te vinden bij Binnenlands Bestuur.