Gartner: 'IT-investeringen in EMEA-regio stijgen met 2% in 2019'
08-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: 'IT-investeringen in EMEA-regio stijgen met 2% in 2019'

Bedrijven en organisaties in de EMEA-regio investeren in 2019 in totaal 973 miljoen dollar, omgerekend 852 miljoen euro, in IT. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van dit jaar, waarin de totale IT-investeringen naar verwachting uitkomen op 954 miljoen dollar.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "2018 is geen goed jaar voor de IT-investeringen in de EMEA-regio", zegt John Lovelock, research vice president bij Gartner. "De 5,8% groei die in 2018 wordt genoteerd omvat een 4% wisselkoerseffect door de hogere waarde van de Euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar." Lovelock verwacht dat de IT-investeringen in de EMEA vast zullen blijven zitten tot onzekerheden rond de Brexit zijn opgelost", aldus Lovelock.

gartner-emea-it-spending-forecast-2019.png

Minder vraag naar devices

Investeringen in devices zoals PC's, tablets en mobiele telefoons nemen in 2019 naar verwachting af. Investeringen in consumenten PC's dalen met 9% in 2018, terwijl de vraag naar zakelijke Windows 10 PC's in 2019 zijn piek voorbij is. De vraag naar zakelijke PC's groeit met slechts 1%. Tegelijkertijd neemt de vraag naar mobiele telefoons in met name West-Europa af. Hoewel de investeringen in mobiele telefoons dit jaar nog met 4,8% groeien, voorspelt Gartner voor 2019 een daling van 1,1%.

Investeringen in datacenters groeien dit jaar, maar vlakken naar verwachting vanaf 2019 af of dalen zelfs. De tijdelijke toename in investeringen van de afgelopen tijd is onder andere veroorzaakt door upgrades van bestaande datacenters en vroegtijdige vervanging van hardware met het oog op CPU-gerelateerde security problemen die aan het licht zijn gekomen.

Communicatiediensten is grootste segment

Communicatiediensten is het grootste segment. Deze diensten zijn inmiddels een commodity geworden, stelt Gartner. Naar verwachting vlakt de groei in 2019 daardoor af. De enterprise softwaremarkt blijft een positief effect hebben op de totale investeringen in de EMEA-regio. Dit is vooral te danken aan de beschikbaarheid en acceptatie van cloud software.

Gartner verwacht dat security, cloud en de verschuiving naar digitale business in 2019 in de EMEA-regio voor groei zullen zorgen. De end-user investeringen in public cloud diensten groeien in 2019 naar verwachting met 15% tot 38,5 miljoen dollar. "De handhaving van de AVG heeft van security een prioriteit op managementniveau gemaakt. Organisaties die de privacy van hun klanten niet beschermen, beschermen hun eigen merk niet", aldus Lovelock. "Wereldwijde investeringen in IT-beveiliging overstijgen in 2019 de 133 miljard dollar. In de EMEA-regio lopen de investeringen op tot 40 miljard dollar, een stijging van 7,8% ten opzichte van 2018."

Langzame groei

De EMEA-regio groeit met een verwachte groei van 2% relatief langzaam ten opzichte van andere markten. Alleen in Eurazië (+0,5%) en Latijns-Amerika (+1,7%) stijgen de investeringen minder hard. Vooral de Brexit heeft een negatieve impact op de IT-investeringen in de EMEA-regio. Zo wordt in het Verenigd Koninkrijk in 2019 naar verwachting 204 miljard dollar geïnvesteerd in IT, een daling van 1,9% ten opzichte van 2018. Gartner verwacht dat de groei in het VK tot 2020 niet boven de 2% zal uitkomen, wat een negatieve impact heeft op de totale IT-investeringen in de EMEA-regio.

De IT-investeringen stijgen het hardst in Israël en Saudi-Arabië, met een groei van respectievelijk 5,3 en 4,2%. Beide landen investeren flink in het opbouwen van een robuuste IT-sector en digitale businesses. In Israël wordt de groei gedreven door investeringen in software en het toenemende gebruik van Software-as-a-Service. In Saudi-Arabië is de groei vooral te danken aan toenemende investeringen in IT-diensten, waaronder cloud computing en storage.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters