België ziet geen reden software Kaspersky Lab uit te faseren

08-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

België ziet geen reden software Kaspersky Lab uit te faseren

Het Belgische Centrum voor cybersecurity (CCB) geen enkele aanleiding ziet om het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky Lab uit te faseren bij Belgische overheidsinstanties. Volgens het CCB kunnen geen enkele objectieve technische informatie of onafhankelijke studies aantonen dat Kaspersky Lab toepassingen kwaadaardig zouden zijn of een dreiging zouden betekenen voor de digitale veiligheid van het land.

Dit heeft de Belgische premier Charles Michel gemeld aan de Belgische Kamer. Het CCB is het Belgische equivalent van het Nederlandse NCSC. Uit vrees voor inmenging van Russische veiligheidsdiensten en onethisch gebruik van de software werd de software in Nederland eerder wel uitgefaseerd.

'Ook bevriende naties doen aan spionage'

Brecht Vermeulen, Belgische Commissievoorzitter Binnenlandse Zaken: “Het is positief dat het CCB deze beslissing heeft genomen op basis van objectieve informatie. Nederland heeft eerder besloten Kaspersky Lab antivirussoftware uit te faseren als voorzorgsmaatregel uit vrees voor inmenging van Russische veiligheidsdiensten. Het is positief dat onze Belgische regering niet meegaat met de steekvlampolitiek die elders wel de kop opsteekt. Het is logisch dat iedere natie zijn belangen beschermt, maar we moeten hierbij niet naïef zijn. Ook bevriende naties doen aan spionage, denk maar aan de Belgacom-hack uit 2013 of de telefoon van Angela Merkel die door de VS werd afgeluisterd. Bovendien heeft Kaspersky Lab zijn kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland verhuisd en zijn er specifiek voor de Benelux bijkomende maatregelen getroffen in de vorm van het Kaspersky Private Security Network.”

Vermeulen doelt hierbij op KPSN. Bij deze security dienst voor bedrijven en overheidsinstanties wordt de oplossing binnen de Benelux beheerd en blijft dreigingsanalyse-informatie binnen de grenzen van de Europese Unie.

Terug naar nieuws overzicht
Security