Zuckerberg wil niet getuigen voor internationaal comité

07-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Zuckerberg wil niet getuigen voor internationaal comité

Mark Zuckerberg (foto), directeur van Facebook, slaat een uitnodiging van een internationaal comité voor een gezamenlijk verhoor af. Het comité is een initiatief van het Verenigd Koninkrijk en Canada. Inmiddels hebben ook Ierland, Australië en Argentinië zich aangesloten.

Het verhoor draait om het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij gegevens van miljoenen Amerikanen en Europeanen werden gestolen en misbruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Zuckerberg getuigde eerder al voor commissies van het Amerikaanse Congres en de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk en Canada willen Zuckerberg echter tijdens een nieuw gezamenlijk verhoor opnieuw laten getuigen.

In een brief die het Britse parlement heeft gepubliceerd blijkt dat vijf commissieleden niet gelukkig zijn met de afwijzing van Zuckerberg. De leden zeggen teleurgesteld te zijn in het besluit. "Vijf parlementen roepen u op het juiste te doen voor de 170 miljoen gebruikers in de landen die zij vertegenwoordigen", schrijven de commissieleden.

De brief is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht