Weinig steun voor EU-brede omzetbelasting voor internetbedrijven

06-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Weinig steun voor EU-brede omzetbelasting voor internetbedrijven

Verschillende EU-lidstaten lijken liever eigen initiatieven te lanceren om grote internetbedrijven te belasten dan een EU-breed initiatief te steunen. Het is dan ook maar de vraag of het plan een Europese omzetbelasting voor dit soort bedrijven te introduceren zal slagen.

Dit meldt NU.nl. Bedrijven als Google, Apple en Facebook betalen op dit moment winstbelasting in de EU-lidstaat waar hun Europese hoofdkantoor is gevestigd. Bedrijven vestigen zich daarom vaak in landen met een gunstig belastingtarief, waardoor zij in EU-lidstaten met een hoger belastingtarief geen belasting hoeven af te dragen. De werkwijze is de Europese Commissie een doorn in het oog. De commissie presenteerde eerder een plan om bedrijven 3% omzetbelasting te laten afdragen in de landen waar zij omzet genereren.

Verschillende EU-lidstaten komen echter met eigen plannen. Zo liet de Tweede Kamer in Nederland eerder al weten geen voorstander te zijn van het plan. Andere landen juist dat de EU meer vaart maakt met de invoering van een Europese belasting. Zo heeft Italië aangekondigd met een eigen belasting te zullen komen indien eind dit jaar geen deal over een Europese belasting op tafel ligt. Spanje en Groot-Britannië willen niet wachten op dit akkoord.

Terug naar nieuws overzicht