IT is meer dan code kloppen

06-11-2018 | door: Blog
Deel dit artikel:

IT is meer dan code kloppen

IT is de motor achter de grootste maatschappelijke veranderingen van dit moment en de maatschappij heeft moeite de snelheid van die veranderingen bij te benen. In een samenleving waarin de jongste generatie zijn eigen ouders moet uitleggen hoe IT werkt, is het aan IT-bedrijven om kinderen te enthousiasmeren voor een baan in de IT.

In Nederland is Citrix daarom sinds kort trotse sponsor van JINC, een vereniging van scholen en bedrijven zonder winstoogmerk. JINC werd begin deze eeuw opgericht in Amsterdam Nieuw-West om kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt te helpen. Inmiddels is JINC actief in acht regio’s, waar zo’n 47.000 kinderen per jaar bliksemstages en coachingsprogramma’s krijgen aangeboden. Citrix Nederland sponsort JINC niet alleen met een financiële bijdrage van € 10.000,- maar heeft ook verschillende medewerkers bereid gevonden een dag van hun tijd te besteden aan kinderen die een baan in de IT misschien wel zien zitten.

Meer dan programmeren

Het zijn vooral jongens, en het eerste wat ze zeggen als ze bij ons op kantoor komen is: “Ik dacht dat we met computers gingen werken?” JINC en Citrix vinden het juist belangrijk dat deze kinderen, buiten de kennis die ze tijdens hun opleidingen kunnen opdoen, sterker worden in bijvoorbeeld plannen, sociale vaardigheden en solliciteren. IT is méér dan alleen code kloppen. In de opleidingen worden de softere skills vaak vergeten, terwijl ze juist daarmee veel verschil kunnen maken.

In deze markt kun je ook zonder een papiertje heel ver komen, als je jezelf maar weet te presenteren en ondernemend durft te zijn. Een van de opdrachten die we de kinderen bijvoorbeeld hebben gegeven, was heel simpel: “Verkoop dit potlood.” De bedoeling is de kinderen te laten voelen hoe belangrijk het is dat ze in staat zijn een verhaal te vertellen.

Aanvankelijk reageerden de kinderen verbaasd, maar na wat uitleg en coaching gingen ze los. De ene groep koos duidelijk voor een Product Management benadering, door zich echt te richten op de kwaliteiten van zo’n potlood, terwijl de anderen juist veel meer een Marketing insteek nam. De hoop is vooral over te brengen dat IT meer is dan techniek. Juist een zakelijke houding en kennis van hoe organisaties werken zijn in de IT van onschatbare waarde.

Diploma’s < Passie + Doorzettingsvermogen

Voor wie een goede baan zoekt in de IT, zijn passie en doorzettingsvermogen misschien wel belangrijker dan een mooi diploma. En werkervaring natuurlijk, maar om die te krijgen moeten jongeren eerst leren zichzelf goed te presenteren. In Nederland wordt daar helaas veel te weinig aandacht aan besteed. Zelfs als kinderen spreekbeurten moeten doen, krijgen ze meer punten voor veel informatie op hun slides, dan voor een goed verhaal en een aansprekende presentatie.

Om meer jongeren te laten kiezen voor een baan in de IT, doen we er goed aan niet alleen te laten zien hoe geweldig technologie is, maar vooral ook dat de juiste vaardigheden voor een baan in de IT echt niet afhankelijk zijn van een diploma. In de IT is plaats voor iedereen met een kritische blik, een scherpe geest, inzet en een gezonde dosis lef. Waar je vandaan komt of wat je achtergrond is, heeft daar maar heel weinig mee te maken.

Door: Andreas van Wingerden (foto), Senior Manager Sales Engineering bij Citrix Benelux

Terug naar nieuws overzicht