Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
06-11-2018 | door: Marco van der Hoeven
Deel dit artikel:

Video: Zonder dynamische cultuur geen innovatie

CIO's zijn 70 procent van hun tijd bezig met weinig inspirerende zaken als wegwerken van e-mails en vergaderen. Daarmee blijft weinig tijd over voor innovatie en digitale transformatie. Dat is een van de feiten die Gartner gisteren tijdens de keynote naar voren bracht over zaken die de digitale transformatie in de weg staan, Zonder dynamische cultuur geen digitale transformatie, was de boodschap. In deze video een eerste impressie van het centrale thema.

Technologie is mensenwerk

Traditiegetrouw hebben we voor de Gartner-special van Executive People weer een reeks analisten geïnterviewd over het thema van Gartner Symposium/ITXpo. De thema's zijn een logische evolutie van eerdere thema's, al is het opvallend dat er voor het eerst weer nadrukkelijk een nieuw element aan het thema wordt toegevoegd: samengevat de menselijke kant van IT.

De ontwikkeling van thema's door de jaren heen is bekend, het heeft een aantal veelgebruikte, en veel misbruikte, buzzwords opgeleverd. De basis voor de huidige thematiek ligt in de Nexus of Forces, de disruptieve krachten die allemaal tegelijkertijd samenkomen. Dit is primair benadering vanuit de technologie. Daaruit komt een meer abstract thema voor, nog steeds sterk technologisch, namelijk bimodal IT. De jaren daarna is de nadruk steeds meer komen te liggen op de omgang met IT, in de behandeling van Digitaal Leiderschap.

Voortrekker

Dat ging nog vooral over digitale disruptie in organisaties. Dit jaar zal de digitale maatschappij centraal staan. Dat is op zich niet opzienbarend, maar uit de gesprekken met de analisten komt wel naar voren dat Gartner veel meer dan voorheen aandacht gaat besteden aan de menselijke kant van IT.

Het is een Nederlander die daar een voortrekkersrol in speelt. Frank Buijtendijk heeft bij Gartner het onderwerp Digitale Ethiek op de agenda gezet. Hij is dit jaar beloond voor zijn eigenzinnige inbreng met de leiding over het Maverick-programma van Gartner. Hierin wordt tijd en geld vrijgemaakt voor het formuleren van tegendraadse meningen over soms allerlei onderwerpen. Ontwikkelingen op het gebied van de menselijke interactie met Robotics en AI zijn een thema, maar Frank is ook bezig met Digitopia, een onderzoek naar de visie van mensen in de branche op het jaar 2030.

In de special  staat nog een interview dat een paar jaar geleden niet zou passen, namelijk het gesprek met Tina Nunno over de CIO en de Dark Side. Bij haar staat de vraag centraal hoe CIO's om kunnen gaan met corporate politics, de politieke spelletjes die in organisaties worden gespeeld.

Kwetsbaar

En tenslotte was de aandacht voor de menselijke kant ook zichtbaar tijdens de CIO Summit van Evanta, een dochter van Gartner. Het verhaal dat ik hierover maakte was getiteld De Kwetsbare CIO. De adviesraad van Evanta, bestaande uit CIO's, had zelf het programma samengesteld, en het ging nadrukkelijk niet over technologie, maar de menselijke kant van de CIO, op het softe af, hoe om te gaan met persoonlijke problemen bijvoorbeeld. De keynote-spreker die zij hadden uitgenodigd was Joost Rigter, een blinde inspiratiespreker die alle aanwezigen eerst een blinddoek op liet doen om zijn eigen kwetsbaarheid te voelen.

Het zwaartepunt zal de komende dagen zeker nog steeds liggen bij technologie, maar er is wel een duidelijke kentering ingezet naar een verbreding met de menselijke component.

Terug naar video overzicht
Gartner