Huawei wil niet bieden op 5G-aanbestedingen na spionagebeschuldigingen

06-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Huawei wil niet bieden op 5G-aanbestedingen na spionagebeschuldigingen

Huawei gaat in Nieuw-Zeeland niet deelnemen aan aanbestedingen voor de realisatie van 5G-netwerken. Dit nadat zowel de Amerikaanse als Australische regering het Chinese bedrijf uitsloot van de opbouw van dergelijke landen aangezien wordt gevreesd dat de Chinese overheid Huawei apparatuur inzet voor spionagedoeleinden.

Dit meldt The New Zealand Herald. Huawei wordt al enige tijd beschuldigd van spionage; zowel de Amerikaanse als Australische regering vrezen dat de Chinese overheid achterdeurtjes inbouwt in apparatuur van Huawei. Niet alleen zou de Chinese overheid hierdoor kunnen meekijken op netwerken die van deze apparatuur gebruik maken, ook zou China op deze manier controle willen krijgen over infrastructuur van Westerse overheden. Bewijsmateriaal voor deze aantijgingen ontbreekt overigens. Zo slaagde Huawei recentelijk in het Verenigd Koninkrijk nog voor een veiligheidsonderzoek van de inlichtingendienst GCHQ. 

Geen kerncomponenten leveren

Andrew Bowater, Deputy CEO van Huawei New Zealand, meldt dat Huawei met het oog op deze aantijgingen afziet van bieden op aanbestedingen voor het vernieuwen van de mobiele netwerken van respectievelijke Spark, Vodafone en 2degrees. Het gaat hierbij om een aanbesteding voor het leveren van kernapparatuur voor 5G-netwerken van deze bedrijven. Het bedrijf wel bieden op aanbestedingen voor radio access network (RAN) elementen van de 5G-netwerken.

Door kernapparatuur niet te leveren, wil Huawei argumenten van tegenstanders omver werpen. Zo hoopt het bedrijf dat zorgen over veiligheid minder van belang zijn voor de RAN-elementen van de netwerken, zodat het ondanks de beschuldigingen toch kan profiteren op de inzet op 5G.

Terug naar nieuws overzicht