Wouter Hoeffnagel - 06 november 2018

Amerikaanse senator wil celstraf voor verzwijgen privacyschendingen

Managers die tegenover Amerikaanse toezichthouders liegen over privacyschendingen moeten hiervoor een celstraf opgelegd krijgen. Dit wil de Amerikaanse senator Ron Wyden, die een voorstel voor een nieuwe Amerikaanse privacywetgeving heeft ingediend.

Het wetsvoorstel heet Consumer Data Protection Act en is bedoeld om de privacy van Amerikaanse burgers beter te beschermen. De voorgestelde wetgeving biedt onder andere de ruimte boetes op te leggen aan bedrijven die de privacywetgeving schenden. Voor een eerste overtreding gaat het om een boete van 50.000 dollar per overtreding of 4% van de totale wereldwijde jaaromzet.

Gericht op grootschalige dataverzamelaars

De wetgeving is gericht op bedrijven die op grote schaal informatie van gebruikers verzamelen. Indien een bedrijf een jaaromzet van 1 miljard dollar of meer heeft moet de wetgeving van toepassing zijn indien zij informatie verzamelen over meer dan één miljoen gebruikers. Indien het om een kleiner bedrijf gaat, wil Wyden deze grens bij 50 miljoen gebruikers leggen.

Om aan te tonen dat zij de privacywetgeving respecteren moeten deze bedrijven volgens het voorste jaarlijks een databeschermingsrapport indienen bij de Federal Trade Commission (FTC). Bij dit rapport moet een brief worden ingeleverd waarin wordt aangegeven dat dit rapport een correcte weergave van de realiteit geeft. Deze brief moet door zowel de Chief Engineering Officer (CEO), Chief Privacy Officer als Chief Information and Security Officer (CISO) van het bedrijf zijn ondertekend. Blijkt in een later stadium dat een bedrijf toch privacyschendingen geheim heeft gehouden? Dan wil Wyden managers die deze brief hebben ondertekend een celstraf kunnen opleggen die kan oplopen tot maar liefst 20 jaar.

Meer informatie is hier beschikbaar.