Wouter Hoeffnagel - 03 november 2018

Verenigd Koninkrijk legt techgiganten digitale belasting op

De Britse overheid gaat belasting heffing op digitale diensten van techgiganten. De nieuwe belasting moet per jaar honderden miljoenen ponden opleveren.

Dit meldt de BBC. Al langer wordt op Europees niveau gewerkt aan een digitale belasting op techgiganten. Dit duurt de Britten echter te lang; de Britse Chancellor of the Exchequer Philip Hammond noemt de voortgang met deze belasting 'pijnlijk langzaam'. De Britten willen Europese wetgeving daarom niet afwachten en komen nu al met een eigen belasting op digitale diensten. "Het is duidelijk niet houdbaar of eerlijk dat digital platform businesses substantiële waarde kunnen creëren in het Verenigd Koninkrijk, zonder hier belasting te betalen", aldus Hammond tegenover de BBC.

De nieuwe belasting is gericht op 'gevestigde techgiganten'. Het gaat hierbij om bedrijven met een wereldwijde jaaromzet van minimaal 500 miljoen Britse pond. Kleinere bedrijven en startups worden niet door de belasting getroffen, wat een bewuste keuze is om het vestigingsklimaat in Verenigd Koninkrijk niet aan te tasten. Techgiganten moeten 2% belasting gaan betalen over verkopen die zij in het Verenigd Koninkrijk realiseren.