Wouter Hoeffnagel - 30 oktober 2018

VS legt sancties op aan Chinese chipfabrikant

De Verenigde Staten (VS) legt sancties op tegen Fujian Jinhua Integrated Circuit Company. Deze chipfabrikant is in handen van de Chinese staat. De VS en China zijn al langer verwikkeld in een handelsoorlog.

Door de sancties mogen Amerikaanse bedrijven alleen nog met het bedrijf zaken doen indien zij hier een speciale licentie voor hebben. Dit betekent in de praktijk dat het bedrijf geen producten kan leveren aan Amerikaanse partijen, maar ook dat het in de VS geen componenten meer kan inkopen.

Nationale veiligheid

De maatregel is volgens de VS nodig met het oog op de nationale veiligheid. Het US Commerce Department stelt dat er een significant risico bestaat dat Fujian Jinhua Integrated Circuit Company 'betrokken raakt bij activiteiten die haaks staan op de nationale belangen van de Verenigde Staten'.

De sancties volgen op eerdere klachten van Micron Technology, een Amerikaanse fabrikant van geheugenchips. Dit bedrijf beschuldigd Fujian Jinhua Integrated Circuit Company ervan intellectueel eigendom te hebben gestolen. Micron stapte in december naar de Amerikaanse rechter. Fujian Jinhua Integrated Circuit Company diende daarop in januari een klacht in bij een Chinese rechtbank.