Wouter Hoeffnagel - 28 oktober 2018

Nieuwe website helpt gebruikers dataverzoeken in te dienen bij bedrijven

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom lanceert een website die burgers meer grip moet geven op hun gegevens. Via My Data Done Right kunnen gebruikers bij bedrijven en instellingen opvragen welke gegevens zij over hen hebben verzameld. Ook kunnen zij via de website organisaties vragen bepaalde gegevens te corrigeren, verwijderen of over te dragen.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is sinds 25 mei van kracht en geeft gebruikers nieuwe rechten om hen meer grip te geven op hun gegevens. Met behulp van de nieuwe website wil Bits of Freedom burgers helpen van deze rechten gebruik te maken. De website helpt hen een inzage-, correctie- of verwijderverzoek of een verzoek om gegevens over te dragen op te stellen. Gebruikers hoeven hierdoor niet zelf in privacyverklaringen op zoek te gaan naar de hiervoor benodigde contactgegevens; Bits of Freedom heeft deze gegevens van ruim 1.000 organisaties verzameld. Deze database wordt de komende tijd verder uitgebreid.

Gebruikers kunnen verzoeken genereren door informatie op te geven op de website en aan te geven aan welke partij zij het verzoek willen richten. Het verzoek wordt vervolgens automatisch gegenereerd en hoeft alleen nog te worden opgestuurd. Daarnaast kan de website via e-mail of de agenda van gebruikers reminders geven over hun verzoek. Het is ook mogelijk Engelstalige verzoeken te genereren.