Redactie - 26 oktober 2018

Eén community cloud, meerdere werkplekconfiguraties

Eén community cloud, meerdere werkplekconfiguraties image

Iedere organisatie heeft inmiddels wel de voordelen van de cloud, en met name van Software-as-a-Service ontdekt. Bedrijven stappen massaal over op Office 365, ze maken gebruik van Salesforce CRM, en ook de HR-software is in de meeste organisaties cloud based. Al die applicaties worden ontsloten via een werkplek. En wat schetst onze verbazing? Bij die werkplek profiteren organisaties nauwelijks van de voordelen die de cloud biedt. Er zijn leveranciers die een cloudwerkplek aanbieden, maar dat is een ‘one size fits all’-concept dat hooguit past voor ZZP’ers of hele kleine organisaties. Zodra je met een paar branchespecifieke applicaties werkt, wordt je op het gebied van integratie geconfronteerd met extra kosten en schiet zo’n standaardwerkplek tekort.

Hybride werkplek met deels cloud en deels lokale applicaties

De meeste leveranciers lossen dat op met een hybride concept waarbij sommige software lokaal draait, andere applicaties komen uit de publieke cloud, en een uniforme presentatielaag ontsluit beide typen applicaties. So far, so good. Waar deze leveranciers en hun klanten niet bij nadenken, is dat branchegenoten vaak met precies dezelfde applicaties werken en dus een vrijwel exacte kopie van dit hubryde concept nodig hebben. Je kunt zo’n omgeving voor iedere organisatie apart optuigen, maar daarmee maak je iedere keer weer opnieuw dezelfde kosten.

Community cloud

Avit introduceert daarom de community cloud, een concept waarbij we voor alle organisaties in een sector een standaardwerkplek aanbieden, bestaande uit een ontsluiting naar alle software die in die branche gebruikelijk is. Neem bijvoorbeeld de hospitalitymarkt. Ieder hotel heeft een applicatie waarmee sleutelkaarten kunnen worden vrijgegeven en geblokkeerd. Ze werken ook allemaal met een horeca kassasysteem. Moderne hotels hebben software waarmee ze op afstand het klimaat in een kamer kunnen regelen. En ga zo maar door. Hoeveel efficiënter – en dus goedkoper! - zou het zijn als hotels niet een werkplek op maat hoeven af te nemen, maar kunnen inpluggen op een hospitality cloud.

Meer dan 30 hotels, één werkplekomgeving

Dit is precies wat wij ontwikkelen voor Van der Valk. Voorheen had ieder hotel zijn eigen werkplekomgeving, nu sluiten we meer dan 30 hotels wereldwijd aan op de community cloud. Vanuit die community cloud leveren we niet alleen netwerkdiensten, maar ook een werkplek op maat van organisaties in de hospitalitybranche. Een werkplek die met ieder device toegankelijk is. En die op het niveau van de medewerker precies die applicaties ontsluit die hij of zij nodig heeft voor het werk.

Onderwijscloud

Op dezelfde manier ontwikkelen we ook een onderwijscloud. Iedere school werkt immers met een Elektronische Leeromgeving en een Leerlingvolgsysteem. Magister is marktleider in die branche. En alle scholen werken met Outlook en de Office applicaties. Waarom zou je voor iedere school een eigen hybride werkplekconcept ontwikkelen als je ook kunt aansluiten bij een onderwijswerkplek in de cloud?

Het leuke is dat we aan de werkplekken ook intelligentie toevoegen. We koppelen bijvoorbeeld bepaalde applicaties met API’s zodat een medewerker in één omgeving blijft terwijl hij onder water taken uitvoert in twee of meer applicaties. Een leraar ziet dan bijvoorbeeld direct in de werkplekportal welke leerlingen hij bij de desbetreffende les in de klas moet hebben, zonder daarvoor eerst Magister te moeten opstarten. Ook de absentielijst kan direct op de homepage van de portal worden ingevuld. Een ander voorbeeld is de koppeling aan BI: iedere medewerker ziet in de portal zijn eigen dashboard op maat. Dat dashboard ziet er voor een docent anders uit dan voor de secretariaat medewerkers of directeur van de school.

Concurreer niet op een werkplek, maar op de klantrelatie

Waar lange tijd het adagium heerste dat je beter kon concurreren als je software op maat gebruikte, is de beweging nu dat organisaties kiezen voor de standaard. Ze realiseren zich dat ze niet concurreren op de basisprocessen, want die zijn bij iedere organisatie in dezelfde sector vrijwel gelijk. Ze concurreren op hoe ze omgaan met klanten.

Voor ons is dat niet anders. Wij willen klanten waar voor hun geld bieden. We zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden waarmee onze klanten geld besparen, zonder dat ze inboeten op kwaliteit. En dat is precies waarom wij het concept van de communitycloud momenteel verder aan het ontwikkelen zijn.

Bent u ook geïnteresseerd in een community cloud? Wij komen graag eens met u brainstormen.

Door: Marco Boots (foto), presales consultant bij Avit

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024