Wouter Hoeffnagel - 26 oktober 2018

Google oprichter Rubin beschuldigd van seksueel wangedrag

Google oprichter Andy Rubin (foto) is in 2013 beschuldigd van seksueel wangedrag. Rubin werd door Google echter niet op staande voet ontslagen, maar verliet het bedrijf in oktober 2014, werd hierbij geprezen om zijn prestaties en kreeg een bedrag van 90 miljoen dollar mee.

Dit meldt de New York Times. Rubin zou een seksuele relatie hebben gehad met een werkneemster. Deze werkneemster beweert dat de oprichter van Google haar in 2013 in een hotelkamer heeft gedwongen tot seks. Google startte een onderzoek en oordeelde dat haar claim geloofwaardig was. Rubin werd op de hoogte gesteld, waarna Larry Page Rubin vroeg op te stappen.

90 miljoen dollar meegekregen

Rubin werd echter niet op staande voet ontslagen, maar kreeg een bedrag van 90 miljoen dollar mee bij zijn vertrek. Dit bedrag werd over een periode van vier jaar uitgekeerd in termijnen van twee miljoen dollar per maand. De laatste betaling staat voor volgende maand op de planning.

Ook in de afgelopen twee jaar zijn verschillende medewerkers van Google van seksuele intimidatie beschuldigd. 48 werden er ontslagen, onder wie dertien hoge verantwoordelijkheden. Dit blijkt uit een intern document dat persbureau Reuters kon inzien. Deze 48 hebben geen ontslagvergoeding gekregen, verzekert Google's CEO Sundar Pichai.