Italiaanse toezichthouder legt Apple en Samsung boete van vijf miljoen euro op
24-10-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Italiaanse toezichthouder legt Apple en Samsung boete van vijf miljoen euro op

Apple en Samsung krijgen beide een boete van vijf miljoen euro opgelegd door de Italiaanse mededingingsautoriteit. Dit aangezien software-updates voor smartphones van de bedrijven de apparaten langzamer heeft gemaakt. Apple krijgt daarnaast een tweede boete van eveneens vijf miljoen dollar wegens het niet goed informeren van klanten over het onderhouden en vervangen van hun accu.

Dit meldt Reuters. Italiaanse consumentenorganisaties stellen dat software-updates voor smartphones van Apple en Samsung de prestaties van de apparaten verslechterde en de bruikbaarheid van functionaliteiten inperkten. Klanten zouden op deze manier door de bedrijven worden gedwongen een nieuw toestel aan te schaffen. Na klachten van de consumentenorganisaties startte de Italiaanse mededingingsautoriteit een onderzoek. 

'Prestaties worden significant verminderd'

De toezichthouder meldt nu tot dezelfde conclusie te komen en legt de smartphonefabrikanten daarom beide een boete van vijf miljoen euro op. De toezichthouder stelt dat de updates de prestaties van smartphones 'significant verminderen'. Ook zouden de bedrijven klanten onvoldoende hebben geïnformeerd over de impact van de software-update op de prestaties van hun apparaat en zouden middelen om de oorspronkelijke functionaliteit van de producten te herstellen ontbreken.

Apple heeft vorig jaar erkend dat software-updates een impact hadden op de prestaties van iPhones waarvan de accu's problemen geven. Het bedrijf ontkent echter bewust de levensduur van de smartphones in te perken. Apple verlaagde toen de kosten van vervangende accu's voor iPhones en beloofde aanpassingen te maken in zijn software om gebruikers meer inzicht te geven in de staat van hun accu. Wegens het onvoldoende informeren van klanten over het onderhouden en eventueel vervangen van de accu van hun iPhone krijgt Apple een tweede boete van eveneens vijf miljoen euro opgelegd.

Terug naar nieuws overzicht