Oracle's Larry Ellison schetst koers voor toekomst van de cloud

23-10-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Oracle's Larry Ellison schetst koers voor toekomst van de cloud

Oracle Executive Chairman en CTO Larry Ellison heeft in zijn openingskeynote tijdens Oracle OpenWorld zijn visie op een tweede-generatie cloud die speciaal is gebouwd voor grote ondernemingen gedeeld. Deze is vanuit technologisch oogpunt geavanceerder en veiliger dan elke andere cloud op de markt.

Terwijl eerste-generatie clouds zijn ontwikkeld op basis van tien jaar oude technologie, is Oracle's Gen 2 Cloud ontworpen met het oog op het veilig draaien van de meest veeleisende workloads. Met een een nieuwe architectuur en mogelijkheden biedt Oracle Gen 2 Cloud beveiliging, prestaties en kostenbesparingen. Bovendien is Oracle Gen 2 Cloud gebouwd om de zelfbeherende database Oracle Autonomous Database.

De basis voor Gen 2 Cloud is de Oracle Cloud Infrastructure. Deze is ontworpen om elke workload veilig te ondersteunen. Het moderne Oracle IaaS-platform biedt ingebouwde ondersteuning voor Oracle Autonomous Database en biedt nieuwe niveaus van beveiliging van kern tot edge, om kritische gegevens te beschermen.

'Cybersecurity is gewoon niet goed genoeg'

Ellison sprak uitgebreid over de huidige stand van zaken met betrekking tot cyberverdediging, die hij omschreef als ‘gewoon niet goed genoeg.’ Om dit probleem aan te pakken, lanceert Oracle nieuwe Oracle Cloud Infrastructure-beveiligingsservices, die sterk geautomatiseerd zijn en voorzien in detectie en voorspellingen om bedreigingen te helpen oplossen en voorkomen. Om de beveiliging van de Oracle Cloud te onderstrepen, liet Ellison zien hoe de Oracle Autonomous Database op scans uitvoert op bedreigingen en tijdens het draaien beveiligingsupdates doorvoert die bescherming bieden tegen cyberaanvallen en diefstal van gegevens.

Hij belichtte ook de Oracle Autonomous Database. Deze database beheert, tunet en patchet zichzelf, waardoor gebruikers sneller kunnen profiteren. Klanten betalen alleen voor het gebruik van Oracle Autonomous Database, zonder investering vooraf. Ellison liet uitbreidingen in autonomous databasemogelijkheden zien, waaronder nieuwe implementatieopties voor een eigen Exadata-cloudinfrastructuur en Cloud at Customer. Klanten kunnen ervoor kiezen om hun autonomous database in te zetten op een eigen Exadata-cloudinfrastructuur voor het isoleren van workloads. Dat vergroot de veiligheid en betrouwbaarheid voor bedrijfskritische workloads. Oracle Autonomous Database Cloud at Customer is gericht op klanten die ervoor kiezen om niet naar de public cloud te verhuizen vanwege wettelijke vereisten, maar wel de voordelen van Oracle Autonomous Database in hun eigen datacenter willen ervaren.

Database-updates zonder onderbreking

Ellison deelde ook benchmarktestresultaten tijdens korte demonstraties die de prestatieverschillen tussen Oracle en Amazon benadrukten. De benchmarks vergeleken Oracle Autonomous Database met de belangrijkste oplossingen van Amazon: Oracle Database draaide op Amazon Relational Database Service (RDS), Amazon Aurora en Amazon Redshift. De directe vergelijkingen toonden ook aan dat de Oracle Autonomous Database de mogelijkheid heeft om zonder onderbreking te draaien tijdens database-updates. Dit is volgens Oracle te danken aan de 99,995% garanties die Oracle in haar SLA biedt, ten opzichte van de 99,95% betrouwbaarheid die in SLA's van Amazon worden gegarandeerd.

"Het ontwerpdoel van Oracle's Gen 2 Cloud is een beveiligd platform waarop alles kan draaien. Het bouwen van een veilige cloud is makkelijker gezegd dan gedaan. Het vereiste een fundamenteel herontwerp van onze cloud", aldus Ellison. "We hebben veel van de nieuwste mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en machine learning gebruikt om bedreigingen te vinden. Je vecht niet langer met beide handen op je rug."

"Ons doel is altijd geweest om bij de overstap van de ene generatie van computing naar de andere generatie uw investeringen in data en applicaties te beschermen en het gemakkelijk te maken om deze over te brengen naar de volgende generatie. Dat hebben we met Gen 2 Cloud gedaan."

Terug naar nieuws overzicht

Tags

database, Cloud
Cloud