Wouter Hoeffnagel - 22 oktober 2018

Apple-CEO Tim Cook: 'Bloomberg moet artikel intrekken'

Tim Cook (foto), CEO van Apple, wil dat persbureau Bloomberg een omstreden artikel over Chinese spionagechips in producten van het Amerikaanse bedrijf Super Micro Computers intrekt. Het is de eerste keer ooit dat het bedrijf een dergelijk oproep aan een mediabedrijf doet.

Het gewraakte artikel heeft betrekking op minuscule chips die zouden zijn aangetroffen op moederborden voor servers van Super Micro Computers. De chips zouden door de Chinese overheid via de toeleveranciersketen van het Amerikaanse bedrijf zijn toegevoegd aan de moederborden. Met behulp van de chips zou de Chinese overheid toegang hebben tot systemen waarin de moederborden worden gebruikt en daarmee tot de data op deze systemen. Onder andere Apple en Amazon Web Services (AWS) zouden de chips hebben aangetroffen op hun servers.

Betrokken partijen ontkennen

Zowel Apple, AWS als Super Micro Computers ontkennen echter dergelijke chips te hebben ontdekt. Eerder kregen de bedrijven al bijval van onder andere de Britse GHCQ en het Amerikaanse Department of Homeland Security, die beide zeggen geen reden te zien aan de verklaringen van Apple, AWS en Super Micro Computers te twijfelen. Bloomberg werd opgeroepen aanvullend bewijsmateriaal vrij te geven om zijn aantijgingen te onderbouwen, maar dit bewijs is tot nu toe uitgebleven.

Nu roept Cook in een interview met BuzzFeed Bloomberg op het artikel in te trekken. Cook stelt dat de aantijgingen aan het adres van Apple niet op waarheden berusten. De oproep is opvallend, aangezien Apple nooit eerder een mediabedrijf publiekelijk vroeg een artikel in te trekken. In een reactie aan BuzzFeed laat Bloomberg weten nog steeds achter het artikel te staan. Het persbureau wijst er hierbi op nieuw op dat het artikel is gebaseerd op meer dan een jaar aan onderzoek en ruim 100 interviews.