Wouter Hoeffnagel - 20 oktober 2018

Amazon-medewerkers verzetten zich tegen verkoop gezichtsherkenningssoftware aan Amerikaanse overheid

Een groep Amazon-medewerkers roept CEO Jeff Bezos op het leveren van gezichtherkenningsdiensten aan de Amerikaanse overheid te staken. De werknemers zeggen bezorgd te zijn over de inzet van AWS Rekognition door politie-eenheden en overheidsinstellingen.

Onlangs bracht de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) een rapport uit waaruit blijkt dat de verschillende Amerikaanse politiediensten en overheidsinstellingen gebruik maken van de dienst van AWS voor gezichtsherkenning. De groep medewerkers die zich tegen deze deal verzet is bang dat de software op termijn ook ingezet zal worden door de Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement (ICE). In een brief stellen de werknemers 'niet te willen meebouwen aan een platform dat wordt gebruikt door ICE en tools waarmee mensenrechten worden geschonden'.

Deal met Palantir

Daarnaast uiten de werknemers hun zorgen over de verkoop van digitale infrastructuurdiensten door Amazon aan Palantir. Dit bedrijf levert software aan ICE die wordt gebruikt voor de detentie en uitzetting van immigranten. In de brief wijzen de medewerkers onder andere op het feit dat kinderen in afwachting van hun asielaanvraag worden gescheiden van hun ouders.

De volledige brief is hier te vinden.