Nederland ICT: 'Kijk kritisch naar algemene voorwaarden van overheid'

19-10-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Nederland ICT: 'Kijk kritisch naar algemene voorwaarden van overheid'

Nederland ICT roept bedrijven die zaken doen met de overheid op kritische te kijken nieuwe versie van hun standaard algemene voorwaarden. In deze voorwaarden worden disproportionele eisen gesteld, stelt de branchevereniging voor de ICT-sector.

In de nieuwe algemene voorwaarden legt de overheid wordt de volledig aansprakelijkheid voor privacy bij de leverancier gelegd. Ook moeten leveranciers garanderen dat de beveiligingsmaatregelen die zij nemen volledig beschermen waarborgen. Nederland ICT noemt deze eisen disproportioneel.

'Aansprakelijkheden worden steeds vaker verlegd'

Sylvia Huydecoper, juridische adviseur van Nederland ICT, wijst in een artikel op de website van de brancheorganisatie erop steeds vaker verwerkersovereenkomsten voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) tegen te komen waarin allerlei aansprakelijkheden voor privacy bij de leverancier worden neergelegd. Ook zou de aansprakelijkheid voor boetes van de toezichthouder steeds vaker bij leveranciers worden neergelegd, ook voor privacy schendingen waar de leverancier als verwerker geen invloed op heeft.

Huydecoper stelt dat de verdeling van aansprakelijkheid normaal wordt vastgelegd in de algemene voorwaarden. Juridische gezien is er volgens de adviseur geen reden om die aansprakelijkheid door de AVG anders te verdelen. Het volledig artikel van Huydecoper is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Security