Nieuwe ERP-suite legt voor BAM Infra Nederland basis voor digitaal bouwen

19-10-2018 | door: Redactie

Nieuwe ERP-suite legt voor BAM Infra Nederland basis voor digitaal bouwen

BAM Infra Nederland heeft een belangrijke stap gezet in de standaardisatie en harmonisatie van zijn financiële processen. De specialist in grond-, weg- en waterbouw verving de verouderde ERP-systemen door S/4HANA, de in-memory ERP-suite van SAP die processen en data met elkaar verbindt.

In totaal negen werkmaatschappijen die vallen onder de infratak van Koninklijke BAM Groep hebben de stap gemaakt naar SAP S/4HANA. Dit zijn onder andere BAM Infraconsult, BAM Infra Multidisciplinaire Contracten en BAM Infra Energie & Water. BAM Infra Rail volgt in 2019.

"SAP S/4HANA is nu voor ons de basis van alles. Het is ons system of records", zegt Luc Boon, informatiemanager bij BAM Infra Nederland. Een groot verschil met de oude situatie, waarin de werkmaatschappijen uiteenlopende legacy-systemen gebruikten. "We hebben het huis opgeruimd door te standaardiseren. Daardoor begrijpen we elkaars taal nu beter, werken we sneller en maken we minder fouten. De pijn van de standaardisatie halen we weg met Mendix- en Fiori-apps die heel veel functionaliteit bieden."

BAM Infra Nederland merkt nu al de voordelen van de standaardisatie op SAP S/4HANA. Luc Boon geeft drie voorbeelden:

1. Efficiëntere financiële processen
"Het komt regelmatig voor dat meerdere werkmaatschappijen bij een project zijn betrokken. In het verleden moesten zij dan elkaar facturen sturen. Met SAP S/4HANA worden alle werkzaamheden van BAM Infra Nederland binnen één project geadministreerd. Daarmee geven we vorm aan de 'één BAM'-gedachte."

2. Lagere kosten materieelbedrijf
"Het bestellen van materieel ging voorheen via telefoon, e-mail en zelfs fax. Dat leidde soms tot logistieke chaos. Nu is er een webshop en kunnen we de kosten eenvoudiger doorbelasten. Het werk kan met minder mensen worden gedaan en projectleiders kunnen precies zien welk materieel ze in gebruik hebben."

3. Basis voor digitaal bouwen
"Dankzij SAP S/4HANA kunnen we concreet stappen maken met de dingen waarover we al lang dromen, zoals digitaal bouwen met BIM 5D. De toekomst is dat je een asset eerst op de computer bouwt. Die digitale constructie levert een 'boodschappenlijst', een assemblagevolgorde en een planning op. Daarmee versnel je de daadwerkelijke bouw enorm."

"Van BIM 5D tot het Internet of Things: er ligt nu een fundament waarmee we klaar zijn voor de toekomst", concludeert de informatiemanager van BAM Infra Nederland. "Nu begint het pas echt." Hoewel het project nog niet volledig is afgerond, is het toch al in de prijzen gevallen. SAP Nederland beloonde BAM Infra en partners Expertum en Dimensys met een gouden Quality Award 2018 in de categorie 'Business Transformation'.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

ERP, data, Cloud
Cloud