Overname door Computacenter vergroot dienstverlening

17-10-2018 | door: Teus Molenaar

Overname door Computacenter vergroot dienstverlening

Na een half jaar intensief overleg heeft het Britse Computacenter, Misco Solutions overgenomen. “Dat betekent dat wij nu wereldwijd over service centers voor klanten beschikken, zegt Adriaan Elsman, thans directeur Nederland bij Computacenter.

Per 1 september 2018 bestaat de bedrijfsnaam Misco Solutions niet meer officieel en is de onderneming onderdeel van Computacenter, de grootste value add reseller (VAR) in Europa met ruim 4 miljard euro omzet per jaar en zo’n 15.000 medewerkers.

Het feit dat Misco vorig jaar failliet ging in het Verenigd Koninkrijk en Zweden kleefde aan de naam, hoewel Misco Solutions in Nederland goed draait. Ook was bekend dat eigenaar Hilco Capital, een venture capitalist, al binnen een jaar van het bedrijf af wilde. “Dat we, na lang wikken en wegen en onderhandelen, per 1 september 2018 dan een onderdeel zijn van Computacenter en de enige Computacenter vestiging in Nederland, is een droomscenario en biedt een fantastisch toekomstperspectief voor iedereen” vervolgt Adriaan met trots.

Gelijkwaardig portfolio

Elsman toont zich bijzonder ingenomen met de deal. “Beide bedrijven hebben een gelijkwaardig portfolio en strategie. Wij verkopen producten en diensten voor de werkplek, het datacenter en printing. Computacenter richt zich op de eindgebruiker, het datacenter, de cloud, netwerken en security. Dat laatste aspect is trouwens iets waar wij de laatste jaren ook meer aandacht voor hebben en de verwachting is dat dit groeit. Wij passen goed bij elkaar.”

De landdirecteur wijst erop dat Computacenter bij de meeste leveranciers, zoals HP, NetApp en Cisco in de hoogste schaal zitten als het gaat om betrouwbaarheid, omzet, kennis en kunde.

Computacenter richt zich op enterprise-klanten, organisaties met 5000+ medewerkers. Dan heb je het over multinationals en overheden. “Bij ons is de schaal kleiner”, vertelt Elsman, “maar ook wij richten ons op de bovenkant van het bedrijfsleven en overheden. We hebben via het web geprobeerd de kleinere klanten te bedienen, maar uiteindelijk losgelaten. Wij zijn goed in het bedienen van grote organisaties. En daarmee sluiten we goed aan op de marktstrategie van Computacenter.”

Versterking

Elsman omschrijft de overname als een versterking op allerlei gebieden van, voorheen Misco Solutions. “Wij kunnen meeliften op de uitstekende verstandhouding die Computacenter heeft met de leveranciers. In plaats van 200 man binnen Nederland, beschikken we nu over de kennis en kunde van 15.000 mensen binnen Europa, Azië en Zuid-Afrika. Wij kunnen van hun expertise gebruikmaken; dat gaat ons en onze klanten zeker helpen. Binnen ons bedrijf is de overname positief ontvangen.

Wat de overname op de middenlange en lange termijn zal brengen, zal de praktijk moeten uitwijzen. Voorlopig houden wij ons strikt aan ons eigen jaarplan en blijft de focus op onze relaties. Duidelijk is wel dat we over grotere daadkracht beschikken.”

Met de financiële slagkracht van Computacenter achter zich is het eenvoudiger om grote orders bij klanten af te handelen. “Wij kunnen nu makkelijker de uitrol van bijvoorbeeld twintig duizend laptops voorfinancieren”, vertelt Elsman. “Voor Computacenter is het trouwens ook zinvol om een bedrijfsonderdeel in Nederland te hebben, omdat hier toch wel een aantal hoofdkantoren van multinationals is gevestigd. Bovendien kunnen wij zorgdragen voor bijvoorbeeld installatie en beheer van werkplekken. En netwerken bij bijkantoren van bij wijze van spreken een grote Franse klant van Computacenter.”

Integreren

De komende tijd zullen beide partijen bespreken hoe zij de geautomatiseerde systemen op elkaar kunnen afstemmen.

“We gaan in alle rust de boel integreren”, zegt Elsman. “De focus is nu op sales en klanten. Wij blijven ons richten op Nederland. De klanten die Computacenter al had in Nederland, komen naar ons toe. Het Nederlandse management blijft gewoon aan; daar verandert niets aan. Een bijkomend voordeel van deze overname is trouwens dat wij nu een aantrekkelijke werkgever zijn. Dat is mooi meegenomen op een markt waar het zoeken is naar nieuw talent.”

Nieuw tijdperk

Elsman ziet het niet zozeer als de afsluiting van een bepaalde periode, maar veeleer als een nieuw tijdperk. “Wij kunnen nu doorgaan op de weg die we ruim een jaar geleden zijn ingeslagen. Met meer aandacht voor dienstverlening, het aangaan van langdurige relaties met partners en klanten. Overigens is het beide: het leveren van goede producten én de dienstverlening die daar bij hoort. Het is een mix. We leveren logistieke diensten, maar we zijn ook regiepartner, waarbij we adviezen geven en zorgen dat oplossingen goed worden geïmplementeerd en beheerd. Dat doen we nu al; we zijn al op diverse projecten de regievoerder, waarbij we andere partijen aansturen. Als onderdeel van Computacenter hebben we nu ook een wereldwijde dekking. De Britse onderneming heeft immers in meerdere landen Infrastructure Operations Centers en Group Service Desks die hulpvragers in achttien talen te woord kunnen staan. Voor multinationals is dat een voorwaarde bij het gunnen van orders.”

Misco Solutions heeft twee vestigingen: eentje in Bodegraven en eentje in Amstelveen. Voorlopig blijft dat zo, zegt Elsman. “Liever wil ik dat we met z’n allen in één pand zitten. Dat geeft toch kortere lijnen. Maar we zitten met huurcontracten en willen niet te veel overhoop halen.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud