Medeoprichter van Microsoft Paul Allen overleden
16-10-2018 | door: Witold Kepinski

Medeoprichter van Microsoft Paul Allen overleden

Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, is overleden. Paul Gardner Allen (Seattle, 21 januari 1953 - aldaar, 15 oktober 2018) was medeoprichter van Microsoft (samen met Bill Gates). Volgens het magazine Forbes was hij een van de rijkste mensen ter wereld met een geschat vermogen van 20 miljard dollar. Microsoft yopman Satya Nadella laat weten dat 'Allens bijdragen aan ons bedrijf, onze industrie en aan onze gemeenschap' onmisbaar zijn geweest. Op het Twitter account van Paul Allen staat een overlijdensbericht met quote: “As long as we work together – with both urgency and determination – there are no limits to what we can achieve.”

Paul Allen werd geboren in Seattle. Op de middelbare school leerde hij Bill Gates kennen. Beiden waren al snel geïnteresseerd in computers. Na de middelbare school ging Paul Allen naar Washington State University. Hij stopte na twee jaar met zijn studie om software voor personal computers te gaan schrijven.

Microsoft

Bill Gates en Paul Allen richtten in 1975 Microsoft (oorspronkelijk Micro Soft) op in Albuquerque. Het eerste product was een BASIC-interpreter. Paul Allen zorgde voor een deal waarbij Microsoft voor 50.000 dollar een besturingssysteem kon kopen met de naam 86-DOS. Microsoft slaagde erin MS-DOS als besturingssysteem op de nieuwe pc's van IBM te krijgen in 1981. Dit was het begin van de groei van Microsoft.

In 1983 werd bij Paul Allen de ziekte van Hodgkin geconstateerd, naar aanleiding waarvan hij in datzelfde jaar zijn ontslag moest nemen bij Microsoft. Na enkele maanden bestraald te zijn, genas hij van deze ziekte. In november 2009 is non-hodgkinlymfoom bij hem geconstateerd. Na behandeling bleef deze ziekte lange tijd in remissie. Twee weken voor hij stierf meldde Allen opnieuw behandeld te worden tegen deze ziekte. Zijn bijnaam, Marc Soft, droeg hij als geuzennaam.

Trivia

Anno 2004 is Paul Allen eigenaar van het NBA-basketbal-team Portland Trail Blazers en van het American football-team Seattle Seahawks. Paul Allen is ook een van de financiers van het SETI Institute en financier van de SpaceShipOne. Verder bezit hij enkele radiostations, een televisiezender, twee Superyachts en een bioscoop.

In september 2003 richtte Allen het Allen Institute of Brain Science op. Het eerste project van dit instituut, waarin Paul Allen 100 miljoen dollar stak, is het maken van een atlas van het menselijk brein.

Paul Allen werd gespeeld door Josh Hopkins in Pirates of Silicon Valley, een televisiefilm uit 1999 over de begindagen van de microcomputerindustrie.

Paul Allen was medefinancier bij de oprichting van DreamWorks SKG via zijn investeringsmaatschappij Vulcan Capital.

Paul Allen liet met zijn bedrijf Stratolaunch de Stratolauncher, het grootste vliegtuig ter wereld bouwen. Het vliegtuig is bedoeld om draagraketten vanuit de lucht te lanceren. Toen hij stierf had het zijn eerste testvlucht nog niet gemaakt.

Vliegtuig en oorlogsmuseum

Het Flying Heritage & Combat Armour Museum is de verzameling van Paul G. Allen's zeldzame militaire vliegtuigen, tanks en andere militaire hardware uit de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Het Flying Heritage & Combat Armor Museum staat in Seattle, vlakbij de Boeing fabrieken, en omvat verschillende belangrijke militaire machines uit de 20e eeuw. Deze ontwerpen vertegenwoordigen zowel een tijdperk van wereldwijde onrust en een tijd van grote technologische innovatie.

Experience Music Project

Paul Allen was ook betrokken bij de bouw van het Experience Music Project of EMP Museum in Seattle (eerder bekend als Experience Music Project and Science Fiction Museum and Hall of Fame). Dit museum is gewijd aan sciencefictionpopmuziek en popcultuur. Het gebouw werd ontworpen door Frank Gehry. Het staat in de Amerikaanse plaats Seattle in het kunst- en uitgaansgebied genaamd Seattle Center en vlak bij de Space Needle. De bouw werd grotendeels gefinancierd door Paul Allen, medeoprichter van Microsoft. Het gebouw werd geopend in 2000 en was bedoeld als tegenhanger van de Rock and Roll Hall of Fame in Cleveland (Ohio).

Door Witold kepinski

Bron: Wikipedia

Terug naar nieuws overzicht