Ierse toezichthouder start onderzoek naar Twitter

15-10-2018 | door: Redactie

Ierse toezichthouder start onderzoek naar Twitter

De Ierse gegevensbeschermingsautoriteit is een onderzoek begonnen naar Twitter. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de wijze waarop het netwerk mensen volgt indien zij op links klikken. Mogelijk is deze werkwijze in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Fortune meldt dat Twitter wordt onderzocht door de privacycommissie van Ierland, waar het zijn Europese hoofdzetel heeft. Volgens klachten aan de commissie zou Twitter zich niet houden aan de AVG, de privacywetgeving die sinds mei in Europa van kracht zijn. Hierin is onder meer vastgelegd dat bedrijven verplicht zijn gehoor te geven aan verzoeken van Europese internetgebruikers m inzage te krijgen in de over hen verzamelde data. Twitter zou dit echter nalaten.

URL-verkorter

Zo wilde Michael Veale, een onderzoeker aan University College London, weten welke gegevens er verzameld worden wanneer gebruikers op een van de vele links klikken die naar externe sites verwijzen op het platform. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld een nieuwsartikel op Twitter deelt, gebruikt het sociale netwerk zijn eigen tool om die link in te korten en te volgen welke artikelen populair zijn, en of er eventueel malware in zit.

Veale wilde echter weten wat die tool bijhoudt over de gebruikers zelf. Dat kon, of wilde, Twitter hem echter niet vertellen. Volgens het bedrijf zou het te veel moeite kosten om die informatie op te vragen, aldus Veale. Als dat waar blijkt, is het bedrijf in strijd met de AVG-regelgeving.

Eerdere onderzoeken naar concurrenten

Het is meteen één van de eerste keren dat Twitter door een privacy-autoriteit wordt onderzoek in Europa. Gelijkaardige bedrijven, zoals Facebook en Google, waren eerder al het onderwerp van meerdere onderzoeken, en meerdere boetes. Of Twitter ook miljoenen euro's gaat moeten neertellen, is nog niet meteen duidelijk.

In samenwerking met Datanews

 

Terug naar nieuws overzicht