Wouter Hoeffnagel - 15 oktober 2018

Zorgen over marktconcentratie rond DDoS-bescherming voor banken

Veel grote banken in Nederland zijn in belangrijke mate afhankelijk van één Amerikaans bedrijf voor bescherming tegen DDoS-aanvallen: Akamai Technologies. Het Centraal Planbureau (CPB) noemt de sterke positie van deze aanbieder een 'twijfelachtige ontwikkeling'.

Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd heeft Akamai een sterke positie op de markt voor DDoS-bescherming gericht op banken. 53% van alle banken wereldwijd maakt gebruik van DDoS-beschermingsdiensten van het bedrijf. 7% maakt gebruik van een andere aanbieder, terwijl van 40% niet bekend is welke anti-DDoS-diensten zij gebruiken.

Risico's

"Vanuit maatschappelijk perspectief kun je de vraag stellen of grote marktconcentratie gewenst is", meldt het FD op basis van een document dat is vrijgegeven. Het CPB wijst onder meer op het risico dat Akamai zelf omvalt, wat kan leiden tot uitval in de bankensector.

Aiko Pras, hoogleraar internetveiligheid aan de Universiteit Twente, is bezorgd over de groeiende afhankelijkheid van banken van niet-Europese aanbieders. "Amerikaanse bedrijven als Akamai krijgen steeds dieper inzicht in ons betalingsverkeer, terwijl wij kennis kwijtraken. Een cyberoorlog is dichterbij dan we denken. Kijk naar de handelsoorlogen die de Amerikaanse president Trump voert. De VS en Europa zijn verschillende economische machtsblokken, met niet altijd dezelfde belangen", zegt Pras tegen het FD.

'Ook eigen systemen detecteren aanvallen'

ING ABN Amro en Rabobank ontkennen tegenover het FD overigens afhankelijk te zijn van Akamai. Zo wijst een woordvoerder van ING erop ook met andere aanbieders zaken te doen en over eigen systemen te beschikken die aanvallen detecteren en afslaan.