Redactie - 14 oktober 2018

'Steeds meer zorgen bij familiebedrijf over gevolgen Europese politieke onzekerheid'

Europese familiebedrijven maken zich steeds grotere zorgen om de mogelijke gevolgen van de politieke onzekerheid in Europa. De invloed van Brexit en het mogelijk verder uiteenvallen van de Europese Unie houden veel familiebedrijven bezig. Uit jaarlijks Europees onderzoekvan KPMG en de EFB blijkt dat bijna 40% van de familiebedrijven in Europa de politieke onzekerheid als één van de belangrijkste punten van zorg ziet.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1.500 familiebedrijven in Europa. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland maken de bedrijven zich zorgen. Hoewel veel familiebedrijven in Europa Brexit op de voet volgen, neemt slechts 10% van de ondernemingen op dit moment maatregelen om zich voor te bereiden op de uiteindelijke gevolgen. De ontwikkelingen rond Brexit en de toenemende handelsbarrieres die de Verenigde Staten opwerpt, zorgen er ook voor dat familiebedrijven plannen voor internationale uitbreiding uitstellen.

Van de onderzochte ondernemingen geeft slechts 40% aan dat zij het afgelopen jaar de activiteiten over de grens heeft uitgebreid.“De huidige politieke en economische onzekerheid waarmee de bedrijven te maken hebben bij internationale uitbreiding naar bijvoorbeeld China of de Verenigde Staten, dwingt ondernemingen uit te kijken naar andere regio’s”, zegt Arnold de Bruin, partner bij KPMG en deskundige op het gebied van familiebedrijven. De Bruin: “Familiebedrijven kijken bijvoorbeeld in toenemende mate naar de mogelijkheden die Afrika biedt, naar de economische en politieke stabiliteit in het land en de behoefte aan producten en diensten.”“Familiebedrijven kijken bijvoorbeeld in toenemende mate naar de mogelijkheden die Afrika biedt, naar de economische en politieke stabiliteit in het land en de behoefte aan producten en diensten.”“Familiebedrijven kijken bijvoorbeeld in toenemende mate naar de mogelijkheden die Afrika biedt, naar de economische en politieke stabiliteit in het land en de behoefte aan producten en diensten.”

Ook regelgeving baart zorgen

Ook de toenemende regelgeving vormt voor veel familiebedrijven een punt van zorg. De General Data Protection Regulation (GDPR) en PSD 2 zijn van grote invloed op de wijze waarop de ondernemingen zaken doen in Europa. Eén op de drie bedrijven geeft aan dat alle veranderingen op het gebied van regelgeving steeds meer zorgen baren. De Bruin: “De toenemende regelgeving leidt ertoe dat familiebedrijven het monitoren en het voldoen aan alle regels niet langer overlaten aan de financiële afdeling. In plaats daarvan richten veel ondernemingen aparte compliance afdelingen die omgaan met alle veranderingen op het gebied van regelgeving. Daarnaast beleggen steeds meer ondernemingen compliance in de bestuurskamer waardoor het voldoen aan de vereiste regelgeving op bestuursniveau gewaarborgd is. “

Zoektocht naar talent

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de ondernemingen het voortdurende gevecht om talentvolle werknemers als het belangrijkste obstakel zien om te kunnen groeien. Ruim de helft van de onderzochte bedrijven ziet het werven van personeel als een belangrijk punt van zorg. De Bruin: “Vooral bij Nederlandse familiebedrijven staat het onderwerp hoog op de agenda. Nu de werkeloosheid binnen de Europese Unie in hoog tempo afneemt, hebben de bedrijven steeds meer moeite om aan geschikt personeel te komen. Vooral technische functies die de bedrijven vooruit moeten helpen op het gebied van de digitalisering zijn moeilijk in te vullen. De bedrijven hebben dit soort vaardigheden veelal niet in huis en het is lastig om bestaande werknemers op dit gebied bij te scholen.Het gevolg is dat de bedrijven om zich heen moeten kijken en daarbij in het algemeen de strijd aan moeten gaan met de grotere ondernemingen die vaak aantrekkelijker zijn voor talentvolle mensen op de arbeidsmarkt. Een mogelijk dilemma hierbij is dat de aantrekkelijke functies binnen de onderneming bij buitenstaanders terecht komen en dat de ‘familie’ buitenspel wordt gezet.”