OutSystems helpt bedrijven die worstelen met oude systemen

11-10-2018 | door: Johan van Leeuwen
Deel dit artikel:

OutSystems helpt bedrijven die worstelen met oude systemen

Ongeveer 1800 mensen waren aanwezig bij het NextStep event van OutSystems in Amsterdam. Het evenement van OutSystems was dit jaar gepromoveerd tot een EMEA-event en dat was te merken. Het publiek was internationaal en de voertaal was meestal Engels.

De lancering van OutSystems 11 vormde de rode draad van de twee dagen. In zijn keynote op maandag ging CEO Paulo Rosado in op het voornaamste doel van de nieuwe versie van het platform. OutSystems 11 moet bedrijven helpen om bestaande systemen te moderniseren en het applicatie-porfolio te vervangen. Want die hangen volgens hem vaak als een molensteen om hun nek.

Impasse

Een dag later ging Rosado tijdens een interview dieper op de nieuwe lancering in. “Dit is een belangrijke lancering waar we de laatste drie jaar hard aan hebben gewerkt. De onderliggende architectuur is aangepast om grotere portfolio’s te kunnen ondersteunen. Dit is low-code voor heel grote softwaresystemen.”

Over de belofte van OutSystems 11 dat het de ‘legacy impasse’ doorbreekt zegt hij: “Veel bedrijven zitten vast met hun oude systemen. Een typisch bedrijf uit de top van de Fortune 500 heeft minimaal 200 grote applicaties, en soms gaat het richting 800. Al die applicaties kosten vele miljoenen. De applicaties die ze nodig hebben verschillen sterk met wat standaard door vendoren wordt aangeboden, dus is er maatwerk nodig. En dan praat je al snel over migratieprojecten van vier tot zes jaar. Bedrijven weten dat de kans groot is dat die projecten ergens onderweg afgeblazen worden. Dat is de impasse waar wij op doelen.”

OutSystems 11 is de oplossing, vindt Rosado. “In plaats van vier jaar kunnen bedrijven nu een migratieproject in één jaar doen. Dat geeft bedrijven veel nieuwe mogelijkheden. De kosten worden daarmee ook veel lager, al is dat vaak niets eens het grootste probleem. Dat is de snelheid. Als je vier jaar moet wachten op nieuwe software is de IT-wereld ondertussen al een andere richting ingeslagen.”

Vervangen

Willem van Enter (foto), de VP EMEA, is ook heel blij met de nieuwe oplossing. “Naast alles wat we met OutSystems 10 al boden op het gebied van mobiel en integratie helpt deze versie bedrijven die worstelen met de oude systemen die ze hebben staan. Onder invloed van digitale transformatie en mobiele wensen van gebruikers zijn die systemen aan het piepen en kraken. Het op een soepele en economisch verantwoorde manier vervangen van de applicaties was nog niet mogelijk. Nu wel.”

In het algemeen ziet hij de vraag naar low-code groeien. “Er komt steeds meer vraag naar ons toe, we hoeven minder uit te leggen over low-code-platformen. In alle Europese landen zien we groei, maar in Nederland is die heel sterk. Het speelt echt een voortrekkersrol. Dat komt volgens mij door het innovatieve karakter van Nederlanders. Dat merkten we in onze beginjaren al. De bedrijven die toen al in ons geloofden, zoals Vopak bijvoorbeeld, plukken nu de vruchten. En dat overtuigt de bedrijven die zich tot dusver nog wat terughoudender opstelden. Er is voor ons veel tractie in de markt.”

Digitale transformatie

Ronald Krabben van Deloitte, internationaal hoofdsponsor van NextStep, legde uit waarom hij met veel plezier met OutSystems samenwerkt. “De vraag naar low-code stijgt doordat veel van onze klanten bezig zijn met een digitale transformatie. Low-code is een cruciaal onderdeel van de enterprise architectuur geworden. In combinatie met onze kwaliteit en ervaring op het gebied van digitale transformatie kunnen wij klanten met behulp van OutSystems heel goed helpen.”  

Ook Bart Meursing, de Regional Vice President van OutSystems in Noord-Europa, ziet de digitale transformatie als grote drijfveer. “In Noord-Europa geeft 64 procent van de bedrijven aan dat de digitale transformatie cruciaal is om hun bedrijfsdoelstellingen te halen. 70 procent van de organisaties heeft een digitale strategie. Maar driekwart van die organisaties heeft niet de digitale mogelijkheden om die transformatie succesvol uit te voeren. Samen met onder meer Deloitte spelen wij daar perfect op in.”     

Het goed integreren van de business- en de IT-kant is een uitdaging die zowel Krabben als Meursing heel duidelijk zien bij klanten. Krabben: “De businesskant moet de digitale transformatie vormgeven, maar de IT-kant zorgt ervoor dat de juiste oplossingen in de architectuur worden geïntegreerd. Het bij elkaar brengen van die twee groepen is cruciaal en daar proberen wij klanten bij te helpen.” Meursing: “De muren vervagen door het gebruik van OutSystems en de snelle resultaten die daarmee zijn te behalen.”

Fantastisch

Van Enter keek aan het einde van dag twee terug op een prachtig event. “Ik vind het één groot feest. Zoveel enthousiasme, zoveel mensen. Dit is het grootste low-code event ter wereld. Ik heb heel veel klanten, toekomstige klanten en partners gesproken. Het was fantastisch.”

Aan het einde van die tweede dag werden ook de innovation awards uitgereikt. Verschillende Nederlandse bedrijven vielen in de prijzen. De winnaars waren:

AGS (Customer Transformation Award)

Ahold (User Experience Award)

ANA (Mobile Excellence Award)

Anglo Coal (Most Innovative App Award)

Banco BPI (Excellence in Financial Services Award)

Boels (Operational Excellence Award)

Cordstrap (Operational Excellence Award)

CTT (Time to Value Award)

EDP (Solving a Unique Business Challenge Award)

England and Wales Cricket Board (User Collaboration Award)

Exictos (Enterprise Efficiency Award)

Fidelidade (Business Transformation Award)

LIXIL (IT Transformation Award)

Luz Saúde (Transformation in Healthcare Award)

Portugal Ventures (Process Innovation Award)

Randstad (Brazil Scalability Award)

Randstad Portugal (Digital Experience Award)

Repsol Gas (Operational Efficiency Award)

Sogrape Vinhos (IoT Innovation Award)

SONAE (Customer Engagement Award)

Sooth (Human Impact Award)

Super Bock (Excellence in Compliance Award)

Via Verde (CX Transformation Award)

VNG (Legacy Modernization Award)

 

Door: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht