'Investeringen in startups stijgen wereldwijd'

11-10-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

'Investeringen in startups stijgen wereldwijd'

Dit jaar is al aanzienlijk meer geld gestoken in startups dan in heel 2017. In de eerste negen maanden werd voor een bedrag van $ 183 miljoen in startups geïnvesteerd. Vorig jaar kwamen de totale investeringen uit op $ 171 miljard. Vooral in Azië en Oceanië namen de investeringen fors toe, van $ 63 miljard in 2017 tot $ 77 miljard in de eerste negen maanden van dit jaar. En ook de Verenigde Staten zag de investeringen groeien, van $ 82 miljard tot $ 84 miljard. In Europa is dit jaar tot nu toe een bedrag van ruim $ 17 miljard geïnvesteerd. In 2017 kwamen de investeringen uit op $ 21 miljard.

Dit blijkt uit de Venture Pulse, het kwartaalonderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups. Azië domineert ook de ranglijst van de grootste investeringen die in het derde kwartaal van dit jaar plaatsvonden. Vooral in China waren investeerders actief. Zeven van de tien grootste wereldwijde transacties in het derde kwartaal werden in dit land gerealiseerd. De grootste investering, $ 2 miljard, kwam echter terecht bij software startup Grab in Singapore.

Verenigd Koninkrijk meest actief in Europa

In Europa was de grootste investering in het derde kwartaal voor de Duitse retail startup AboutYou. Hierbij ging het om een bedrag van $ 300 miljoen. Ondanks het steeds dichterbij komen van Brexit, was het Verenigd Koninkrijk binnen Europa de afgelopen drie maanden het meest actief met investeringen in startups. In totaal werd $ 1,8 miljard geïnvesteerd, verdeeld over 200 transacties. “Een verklaring hiervoor kan zijn dat beleggers veel vertrouwen hebben in het Britse innovatie ecosysteem”, zegt Daniël Horn van KPMG Partnerships & Alliances. Horn: “Hoe Brexit uiteindelijk wel of niet uitpakt. Opvallend is wel dat een groot aantal Britse fintech startups een banklicentie heeft aangevraagd om over de grens te kunnen opereren.”

Vooral de investeringen in startups die actief zijn op het gebied van de gezondheidszorg en de ontwikkeling van geneesmiddelen blijven groeien. Dit jaar werd tot nu toe ruim $ 19 miljard opgehaald door startups in de farmaceutische en biotechnologische sector. Horn: “De investeringen hangen samen met de groeiende belangstelling van beleggers voor een nieuwe generatie geneesmiddelen die meer gebaseerd is op kennis van het ontstaan van bepaalde ziektes en de genetische factoren die daarmee verband houden. Met een bevolking die wereldwijd steeds verder vergrijst zal biotechnologie de komende jaren steeds meer aandacht krijgen. Bedrijven in de sector zullen in toenemende mate op zoek gaan naar manieren om de verschillende ziektes beter te behandelen en te bestrijden. Met name in Europa waren startups op het gebied van pharmatechnologie in trek, getuige de investeringen van $ 147 miljoen in het Britse Orchard Therapeutics en van $ 120 miljoen in het Duitse BioNTech.”

Steeds meer beursgangen

Horn constateert dat het derde kwartaal van dit jaar gekenmerkt wordt door een wereldwijd herstel van het aantal beursgangen door startups. Horn: “Na het dieptepunt in 2016 zien we dit jaar een duidelijke opleving. Van New York tot Hong Kong zien wij volwassen startups die nog winstgevend moeten worden en hun waarde voor de markt moeten laten zien de stap naar de beurs maken. In het algemeen is een dergelijke stap alleen weggelegd voor de grotere bedrijven met een schaalgrootte die een publieke gang rechtvaardigt. Een goed voorbeeld is de beursgang van ticketprovider Eventbrite, dat de koers van het aandeel inmiddels met 60% heeft zien stijgen. En eerder dit jaar zagen we DocuSign, Zscaler en Adyen de stap zetten. Nu de markt investeerders steeds meer rendement oplevert, zullen volwassen startups in toenemende mate voor een beursgang kiezen.”

Terug naar nieuws overzicht