Google in beroep tegen Europese recordboete van 4,34 miljard euro

10-10-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Google in beroep tegen Europese recordboete van 4,34 miljard euro

Google is officieel in hoger beroep gegaan tegen een boete van 4,34 miljard euro van de Europese Commissie. De techgigant kreeg de boete opgelegd wegens misbruik van zijn machtspositie met het mobiele besturingssysteem Android.

Dit meldt Reuters. Sundar Pichai, CEO van Google, meldde kort nadat de boete in juli werd opgelegd aan Google al dat het bedrijf in hoger beroep zou gaan tegen deze boete. Dit beroep is nu dus officieel aangetekend. De timing is niet onverwacht; Google had negentig dagen de tijd gekregen het machtsmisbruik te staken. Het hoger beroep dat nu wordt aangetekend valt net binnen dit termijn.

De Europese Commissie stelt dat Google zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Het bedrijf zou telefoonfabrikanten die het Android besturingssysteem gebruiken verplichting de zoekmachine van het bedrijf voorgeïnstalleerd te leveren op hun smartphones. Ook zou Google fabrikanten hebben betaald om de Google Search-app te installeren op apparaten. Deze werkwijze geeft Google een oneerlijk voordeel ten opzichte van andere zoekmachines, stelt de commissie.

Terug naar nieuws overzicht