Vrouwen vinden tech-industrie een aantrekkelijke sector

10-10-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Vrouwen vinden tech-industrie een aantrekkelijke sector

Vrouwen wereldwijd zien de tech-industrie als een aantrekkelijke sector vinden en positief aankijken tegen de kansen die de industrie biedt. De huidige samenstelling van het personeelsbestand en het gebrek aan vrouwelijke besluitvormers en zichtbare rolmodellen vormen daarbij de grootste hindernissen. Een derde van de respondenten wereldwijd ervaart gendervooroordelen tijdens het wervingsproces.

Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar genderdiversiteit binnen de tech-industrie van Booking.com. Het onderzoek is onder andere in Nederland uitgevoerd onder vrouwen die werkzaam zijn in de tech-industrie en vrouwelijke studenten die geïnteresseerd zijn in een carrière in de tech-industrie. Meer dan drie op de vijf vrouwen (64%) wereldwijd en meer dan twee op de vijf Nederlandse vrouwen (43%) die in de tech-industrie werken – en studenten die geïnteresseerd zijn in de sector – zijn van mening dat het vrouw-zijn een positieve invloed heeft op hun kansen carrière te maken in tech. Dit positieve vooruitzicht komt voort uit het erkende tekort aan vrouwen in de Nederlandse tech-industrie (41%), en vormt een kans die vooral door vrouwelijke studenten (50%) en middelbare scholieren (60%) wordt erkend.

Wat maakt de tech-industrie aantrekkelijk?

Er zijn ook talloze andere redenen waarom vrouwen in Nederland tot de tech-industrie worden aangetrokken. Zo zien zij de sector als innovatief (51%), creatief (37%) en inspirerend (33%) en vinden zij dat deze werk biedt dat hen voldoende uitdaagt (39%). Voor veel vrouwen is een baan in tech hun droombaan of ideale carrière. Gevraagd naar de criteria waaraan een baan moet voldoen om een droombaan te zijn, noemde bijna vier op de vijf vrouwen in Nederland inspirerend werk (78%), gevolgd door werk dat aansluit op hun natuurlijke vaardigheden (73%) en een baan die hen de mogelijkheid biedt hun eigen koers te bepalen (75%).

Ondanks de aantrekkingskracht en de kansen van de technologiesector, toont het onderzoek van Booking.com aan dat vrouwen in Nederland toch de nodige bedenkingen hebben en dat ze op essentiële momenten tijdens het nastreven van een tech-carrière het vrouw-zijn als een nadeel ervaren. Voor meer dan de helft (58%) van de Nederlandse vrouwen is dit het geval vanwege het feit dat de tech-sector grotendeels door mannen wordt gedomineerd. Ongeveer een derde (32%) van de respondenten wereldwijd ervaart gendervooroordelen tijdens het wervingsproces.

Perceptie van gendervooroordelen verschilt per land

Interessant genoeg verschilt de perceptie van gendervooroordelen tijdens het wervingsproces sterk per markt. In Brazilië heeft één op de twee vrouwen (50%) het gevoel dat gendervooroordelen haar kansen op een carrière in tech negatief beïnvloeden; dat is het hoogste percentage van alle landen die meededen aan het onderzoek. In Europese landen hebben minder vrouwen dit gevoel (18% in Nederland en 22% in Engeland en Duitsland).

Hiernaast meent twee op de vijf vrouwen in Nederland (40%) dat het gebrek aan vrouwelijke besluitvormers hun kansen op een carrière in technologie belemmert. Al deze factoren dragen er waarschijnlijk aan bij dat meer dan vier op de vijf vrouwen in Nederland het gevoel hebben in bepaalde carrières meer problemen te hebben bij het instromen (81%), groeien en slagen (80%) dan mannen.

Mogelijkheden tot verandering

“Vrouwen zijn nog steeds fors ondervertegenwoordigd in de tech-industrie. Wat ons onderzoek ons nu vertelt is waar vrouwen precies de grootste hindernissen ervaren en waar de mogelijkheden tot verandering liggen,” aldus Gillian Tans, CEO van Booking.com. “Het optimisme en de ambitie om succesvol te worden in de tech- of IT-sector bij vrouwen wereldwijd, is inspirerend. Vooral bij de jongere generatie, die in een tech-carrière de potentie ziet om haar ambities te realiseren.”

“Maar om vrouwen echt een kans van slagen te geven in tech, hebben wij als industrie de opdracht om meer te doen. Wij kunnen bijvoorbeeld meer vrouwelijke rolmodellen creëren, gendervooroordelen al tijdens het wervingsproces - vóór een vrouw wordt aangenomen - uitsluiten, en investeren in initiatieven die het aantrekkelijke en uitnodigende karakter van de industrie in alle stadia accentueert, van nieuwkomers tot senior leidinggevenden”, vervolgt Tans.

Genderkloof dichten

Het onderzoek van Booking.com bevestigt opnieuw de aantrekkingskracht van de tech-industrie op de volgende generatie talent, en markeert tegelijkertijd waar men kan beginnen met het dichten van de genderkloof. Wereldwijd hebben vrouwelijke middelbare scholieren (43%) en bachelorstudenten (40%) het sterkst het gevoel dat een carrière in technologie hun de vrijheid geeft creatief te zijn in hun functie. Middelbare scholieren zijn vooral geïnteresseerd in de tech-industrie, omdat deze industrie hen de kans geeft op jonge leeftijd al succesvol te worden (29% tegenover 20% van de ervaren tech-professionals), en hen de mogelijkheid biedt hun eigen koers te bepalen (30% tegenover 22% van de ervaren tech-professionals). Ten slotte willen vrouwelijke studenten inspiratie kunnen halen uit de door hen gekozen loopbaan, te weten 88% van de middelbare scholieren en 85% van de bachelorstudenten.

Terwijl de tech-sector dit tegenwoordig op verschillende vlakken al waarmaakt, hebben techbedrijven – en de tech-industrie in zijn geheel – een grotere mogelijkheid om vrouwen die in tech willen werken bij de industrie te betrekken. Ze kunnen niet alleen de ambities van vrouwen aanwakkeren en de manieren waarop zij in de sector uit kunnen blinken formuleren, maar ook de obstakels die hen afschrikken weghalen.

Vrouwen in contact brengen met tech

“De tech-industrie heeft een ongelooflijk potentieel om aan de criteria te voldoen die door vrouwen wereldwijd worden genoemd bij de definitie van hun ‘droombaan’ en hun ambities in hun loopbaan”, zegt Tans. “Dit bereiken, en meer vrouwen de tech-industrie in krijgen, is een richtlijn die raakvlakken heeft met educatie, sociale ontwikkeling, bedrijfsverantwoordelijkheid en overheidsinitiatieven. Als de tech-industrie een evenwichtig aanbod van talent wil behouden, zullen we allemaal hard moeten werken om vrouwen tijdens hun educatie al in contact te brengen met tech, zodat we voor jonge vrouwen een positieve invloed zijn bij de vorming van hun perceptie van STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics).”

Als het gaat om carrièrekeuzes, hebben onderwijs en educatie volgens het onderzoek al vroeg een aanzienlijke invloed op de uiteindelijke loopbaankeuzes van vrouwen. In Nederland zegt meer dan drie op de vijf vrouwen dat hun loopbaankeuze is beïnvloed door de vaardigheden die ze op school en in het hoger onderwijs (69%) ontwikkelden en door de vakken die ze kozen (73%). Vooral in India en China zijn vrouwen meer geneigd in de voetsporen van hun ouders te treden (respectievelijk 64% en 52% tegenover een wereldwijd gemiddelde van 40%). Hier komt bij dat vrouwen in China en India bij het zoeken naar informatie over mogelijke carrièremogelijkheden sneller zullen zoeken bij tech-gerelateerde organisaties waar ze deel van uitmaken (bijv. Girls Who Code) (respectievelijk 36% en 27% tegenover een wereldwijd gemiddelde van 20%).

Deze bevindingen kunnen volgens Booking.com mogelijk verklaren waarom het percentage deelnemende en afstuderende meisjes in STEM-onderwijs over het algemeen hoger ligt in Aziatische landen in vergelijking met het westen, en ook hoe vroeg handelen op positieve wijze kan resulteren in een meer evenwichtige personeelssamenstelling.

Terug naar nieuws overzicht