Signify verbetert dierenwelzijn door verlichting slim in te zetten
08-10-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Signify verbetert dierenwelzijn door verlichting slim in te zetten

Signify (de nieuwe naam van Philips Lighting) zet het SAP Cloud Platform in om het welzijn van dieren te verbeteren. Door geautomatiseerde analyses van miljoenen wetenschappelijke publicaties en data afkomstig uit kippenstallen, kan Signify NatureDynamics de verlichting in de stal optimaliseren. Die optimalisatie zorgt voor een betere leefomgeving en een gezonde groei van de kippen.

Een beter dierenwelzijn draagt bij aan een hogere opbrengst voor de boer en zorgt voor een lagere impact op het milieu. Deze conclusies trekt Signify NatureDynamics onder andere uit een test bij Wageningen Research. In deze test werd onderzocht bij welke combinatie van golflengtes het dier zich het meest aangenaam voelt en voorkeur heeft om te eten. Via high-definition camera's werd het natuurlijke gedrag van de kip vastgelegd en werd geregistreerd aan welk lichtrecept de kip de voorkeur geeft.

Financieel voordeel

Al langer is bekend dat licht eveneens een grote invloed heeft op het welzijn van kippen. "Wat als we met het juiste licht ervoor kunnen zorgen dat kippen bij de inname van dezelfde voerhoeveelheid 2 procent zwaarder worden?", zegt Hans van Diem, general manager van Signify NatureDynamics. Een beter dierenwelzijn zorgt dan ook voor een flinke verbetering van het financieel resultaat. En dan zijn we met een voerconversieverbetering van 2 procent nog uitgegaan van een worstcasescenario."

Door een geautomatiseerde analyse van 30 miljoen wetenschappelijke publicaties kreeg Signify meer inzicht in de impact van licht op kippen. Op basis van deze kennis stelde het bedrijf de eerste lichtrecepten samen, wat in feite combinaties van golflengtes zijn. Met het lichtsysteem van Signify zijn in totaal 16 miljoen kleurencombinaties mogelijk. De lichtrecepten zijn gericht op onder meer boeren of stalbouwers, die de recepten kunnen aanschaffen via de NatureDynamics-webshop. De recepten worden vervolgens gedownload naar de lichtcontroller in de stal en zijn na betaling klaar voor gebruik.

De betaling van de lichtrecepten verloopt nu nog via een standaard PayPal-koppeling. Hiervoor gebruikt Signify een application programming interface van de webshop. "Maar we plannen een overstap naar SAP Hybris met daarin een optie voor het verrichten van microbetalingen", aldus Steven Spronk, Consultant Technology & Innovation bij McCoy & Partners en nauw betrokken bij het project.

Toekomstbestendig systeem

De webshop is voor de afhandeling van de financiële stromen gekoppeld met de SAP ERP PR4-backend van Signify. Het SAP Cloud Platform is het hart van de oplossing. Dit is de plaats waar de webshop draait en waar alle data samenkomen, ook de data uit de stallen die bijvoorbeeld betrekking hebben op de temperatuur, voeropname en het slachtgewicht.

Op basis van analyses van de data kan Signify de lichtrecepten verder optimaliseren. Van Diem: "Op die manier hebben we een toekomstbestendig systeem gecreëerd. Nieuwe inzichten stellen we beschikbaar via nieuwe lichtrecepten waarmee de boer zijn lichtsysteem kan updaten."

SAP Quality Award

De eerste resultaten zijn positief. In een teststal met 225.000 kippen droeg het multispectraal licht bij aan een beter leefklimaat en een gewichtstoename van 148 gram per kip. Het innovatieve karakter van het project en de aanpak leverde Signify een gouden SAP Quality Award in de categorie 'Innovation' op.

Nog dit jaar past Kuijpers Kip het NatureDynamics-concept toe in gloednieuwe stallen in Grubbenvorst waar jaarlijks plaats is voor bijna 1.000.000 vleeskuikens. Ook kijkt Signify naar de toepassingsmogelijkheden in koeien- en varkensstallen.

Bekijk het video interview met Hans Van Diem (Signify) & Steven Spronk (McCoy)

Terug naar nieuws overzicht
Cloud