Amerikaanse vicepresident roept Google op te stoppen met Chinese zoekmachine

05-10-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Amerikaanse vicepresident roept Google op te stoppen met Chinese zoekmachine

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence roept Google op te stoppen met de ontwikkeling van een zoekmachine voor China. Het gaat hierbij om een gecensureerde variant, waarin onder andere zoekresultaten over mensenrechten en democratie worden gecensureerd.

Pence deed zijn oproep tijdens een speech voor de conservatieve denktank Hudson Institute in het Amerikaanse Washington. In augustus werd bekend dat Google in het Aziatische land een gecensureerde zoekmachine wil lanceren. Het plan is omstreden en krijgt kritiek van zowel politici, eigen personeel van google als mensenrechtenorganisaties. Google was eerder al in China actief maar trok zich in 2010 uit het land terug. Dit deed het bedrijf onder andere aangezien de Chinese overheid probeerde de online vrijheid van meningsuiting in te perken. Nu lijkt het bedrijf dus toch bereid te zijn concessies te doen op dit gebied om toetreding tot de Chinese markt mogelijk te maken.

Ook Pence uit nu dus kritiek op het plan. De lancering van een dergelijke zoekmachine versterkt de censuur van de Chinese Communistische Partij en tast de privacy van Chinese gebruikers aan, stelde Pence tijdens een toespraak.

Terug naar nieuws overzicht