Provincie Groningen was het vaakst doelwit van DDoS-aanvallen

04-10-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Provincie Groningen was het vaakst doelwit van DDoS-aanvallen

Websites in de provincie Groningen zijn in de afgelopen twaalf maanden relatief  het vaakst getroffen door  DDoS-aanvallen. Vooral organisaties  in de sector onderwijs en wetenschap waren daarbij doelwit.

Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) over de economische impact van DDoS-aanvallen op Nederland. In samenwerking met Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) is de impact op alle .nl-domeinen berekend, die goed zijn voor een significant deel van alle websites in Nederland. Het onderzoeksrapport is door NBIP en SIDN gepresenteerd op het internationale cybersecurity evenement One Conference in Den Haag. Economische impact (juli 2017-juli 2018) is op verschillende manieren berekend, namelijk op branche waarin de websites zich bevinden, randschade van DDoS-aanvallen (collateral damage), de omzet en grootte van de geraakte bedrijven, maar ook op locatie.

Nationale Wasstraat

NBIP biedt een dienst aan genaamd Nationale Wasstraat (NaWas). Deze wasstraat 'wast' netwerkverkeer van een aangevallen provider schoon en houdt DDoS-verkeer tegen, waarna het schone verkeer via een apart VLAN van AMS-IX of NL-IX wordt teruggestuurd naar de provider. Van de 5,8 miljoen geregistreerde .nl domeinnamen, zijn er 2,5 miljoen door de NaWas (Nationale Wasstraat) beschermd. Dat komt neer op 43 procent van alle .nl domeinen.

Het volledige rapport wordt eind november gepresenteerd. Geïnteresseerden kunnen zich op de website van NBIP aanmelden om het rapport automatisch te ontvangen zodra deze is gepubliceerd.

Terug naar nieuws overzicht
Security