Redactie - 03 oktober 2018

Artificial Intelligence rode draad bij Connect to Innovate van SAP

Artificial Intelligence rode draad bij Connect to Innovate van SAP image

"Toen ik twaalf jaar geleden bij SAP begon had ik nooit durven denken dat we nu met projecten zoals WaterWatch bezig zouden zijn." Deze quote van Rinse Tamsma, die sinds oktober 2018 de managing director van SAP in Nederland is, vatte de eerste dag van Connect to Innovate goed samen. Bij het event van SAP en gebruikersvereniging VNSG ging het vooral over innovatie, met name op het vlak van Artificial Intelligence.

Het project dat Tamsma aanhaalde, WaterWatch, is één van de paradepaardjes van SAP. Die case van Nederlandse bodem bevat ongeveer alles wat SAP graag ziet. Ad Bastiaansen, inititatiefnemer van WaterWatch, vertelde tijdens Connect tot Innovate over de doelstelling van het wereldwijd actieve bedrijf. "We willen ervoor zorgen dat boeren in de hele wereld de juiste informatie krijgen op het juiste moment. Dat is niet makkelijk, want de agrarische sector is niet alleen de grootste, maar ook de minst gedigitaliseerde sector in de wereld."

Boeren

Doordat de wereldbevolking groeit en geschikte landbouwgrond afneemt kampt de landbouw met grote uitdagingen. Maar door de steeds grotere beschikbaarheid van slimme devices en de groeiende mogelijkheden met Artificial Intelligence ligt de oplossing volgens WaterWatch binnen bereik. Zo hebben ze onder andere, in samenwerking met SAP, een unieke applicatie ontwikkeld. "Boeren krijgen daarin vijf dagen van tevoren waarschuwingen over eventuele gewasziektes. Daardoor zien we het gebruik van pesticiden met 15 procent afnemen en het aantal gewasziektes zelfs met 35 procent dalen."

Bastiaansen vertelde over de grootste uitdading die WaterWatch nu heeft: het verzamelen van uniforme en kwantitatieve data uit alle regio’s in de wereld. Het zit nu middenin dat proces. "We werken daarvoor samen met de World Food Organization en gebruiken onder andere satellietsystemen. Afrika en het Midden-Oosten zitten al in onze open database en andere continenten gaan volgen. Daarin lopen we absoluut voorop."

Rolstoel

Een andere case die aan bod kwam is Smart Wheelchair. Jan Willen Dijkstra van SAP en Harmen Leskens van Life & Mobility - het bedrijf achter de Smart Wheelchair - vertelden erover. Dijkstra: “Mensen in een rolstoel hebben snel last van gewrichten en spieren, maar ook van doorligplekken op de huid. De Smart Wheelchair is een rolstoel die is uitgerust met elf sensoren. Daarmee krijgen gebruikers feedback over hun houding. Dat is de eerste stap om het probleem op te lossen. Is dat een technologisch hoogstandje? Dat valt best mee. Maar we zijn de eerste die met behulp van technologie dit probleem aanpakt. Dit soort projecten hoeven niet altijd ingewikkeld te zijn."

Ethiek

Artificial Intelligence was een rode draad door de hele dag. Met haar platform Leonardo is SAP al een aantal jaar nadrukkelijk op dat terrein actief. Marc Teerlink van SAP, een Nederlander die in de VS voor SAP werkt, is de Global Vice President bij SAP Leonardo en was één van de belangrijkste sprekers van de dag. Hij ging onder meer in op de ethische kant van Artificial Intelligence.

In zijn verhaal schetste hij onder andere het scenario van een zelfrijdende auto die op een groepje mensen afrijdt en ervoor kan kiezen om wel of niet weg te sturen richting een muur. Kiest de auto voor zijn bestuurder of de voetgangers op straat? "Fabrikanten gaan die keuze niet maken en je kunt dat ook niet als een instelling aan de bestuurder overlaten. Dus moet er een overkoepelend orgaan komen", vindt Teerlink. Dat kan SAP niet zelf doen. Maar het heeft al wel een code opgesteld over AI ethiek en daarnaast zowel een AI Ethics Advisory Panel en een SAP AI Ethics Steering Committee in het leven geroepen.

Partnering 2.0

Tamsma nam tijdens de dag nog de tijd om te praten over zijn doelen, met name voor partners. Hij heeft in verschillende rollen bij SAP al nadrukkelijk met partners samengewerkt. Onder andere in zijn laatste functie: als COO voor het grootzakelijke en MKB-segment. "Daar ben ik betrokken geweest bij een project dat we Partnering 2.0 noemde. De rol van partners is nu natuurlijk heel anders dan in de tijd dat we een on premise ERP-bedrijf waren. Nu zijn we bij eindklanten veel breder actief, en met name in de cloud, dus verandert ook de rol van onze partner.”

“Vroeger konden we partners indelen in de categorieën. Bedrijven die verkopen, implementeren, applicaties ontwikkelen of hosten. Maar nu zie je dat dat door elkaar gaat lopen. Dat geldt voor grote partners als Accenture en Atos, die naast implementeren ook gaan ontwikkelen, maar zeker ook voor kleinere partners. Zij zijn vaak heel bedreven in het zelf ontwikkelen van templates binnen onze oplossingen. We zijn ze daarbij gaan helpen en het is het opgenomen in ons framework en daarmee onderdeel geworden van onze software. Daar liggen mooie kansen voor partners, van allerlei formaat."

Ondersteunen

Partners worden door SAP geholpen op drie niveaus, legt Tamsma uit. "De eerste is een e-learning hub die door een wereldwijd team van ons continu wordt gevuld met content. Je kunt daar trainingen volgen op het gebied van sales, marketing, consulting en support en daarvoor ook certificeringen binnenhalen. Daarnaast zijn er wereldwijd webinars beschikbaar, in september is er bijvoorbeeld een Innovation Day geweest, waar 7000 partners aan deelnamen en waar grote klanten van ons spraken. En tot slot is er praktische hulp in het land. We doen zogeheten classroomtraining, maar ook implementation coaching. Een partner die alle certificeringen heeft voor Leonardo, wil misschien toch hulp bij zijn eerste implementatie. Dat kunnen wij bieden. Al die ondersteuning is er niet alleen voor grote, maar met name ook voor kleinere en middelgrote partners."

Tweede dag

Liefst 1100 bezoekers kwamen naar de eerste dag van Connect to Innovate. Vandaag is in het NBC in Nieuwegein de tweede dag. Deelnemers kunnen in totaal kiezen uit 150 sessies. Andere onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: Design Thinking, Data & Insight en Spend Management.

Door: Johan van Leeuwen

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024