Wouter Hoeffnagel - 01 oktober 2018

Aantal vacatures voor EdTech banen is in Nederland beperkt

EdTech, de sector die innovatie en digitalisering in het onderwijs ontwikkelt, kan in de toekomst wellicht een uitkomst bieden voor personeelstekorten en werkdruk op Nederlandse scholen. Gekeken naar vacatures is de sector in ons land echter nog niet groot. In de afgelopen drie jaar werden er tot nu toe 257 vacatures uitgeschreven voor EdTech banen, waarvan 118 in de laatste twaalf maanden. Dat er nog ruimte is voor verdere groei blijkt wel uit een vergelijking met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar het afgelopen jaar 2371 vacatures in de sector werden uitgeschreven.

Dit blijkt uit onderzoek van banenplatform Joblift, dat heeft geanalyseerd in hoeverre EdTech (ook EduTech of onderwijstechnologie genoemd) in Nederland al vacatures oplevert. Het merendeel van de vacatures wordt uitgeschreven door bedrijven met minder dan 50 medewerkers, wat er op duidt dat startups en kleine bedrijven de innovatie binnen de sector aansturen. Naast startups zijn het universiteiten en grote bedrijven (1000+ werknemers) als Blackboard die vacatures plaatsen met een vraag om EdTech personeel.

Vooral in het westen groei

De sector groeit voornamelijk in het westen van het land. Noord-Holland is verantwoordelijk voor 32% van de gehele EdTech vacaturemarkt, die sterk ongelijk verdeeld is over het land. In de provincies Groningen (1), Drenthe (0), Overijssel (2), Flevoland (2), Gelderland (3), Zeeland (0) en Limburg (3) zijn tot nu toe nauwelijks vacatures te vinden voor sollicitanten die zich interesseren voor banen in de sector.

Vacatures die wel beschikbaar zijn zijn vooral gericht op programmeurs en (web) developers. Daarnaast is er op de tweede en derde plaats vraag naar accountmanagers en consultants. Het vacatureaanbod in de sector bestaat bijna geheel uit banen voor hoogopgeleid personeel: van de 257 uitgeschreven vacatures was er slechts één baan waarvoor mbo-opleidingsniveau volstond, de rest van het werk vereiste een hbo of WO opleiding. Des te opvallender is het dat Edtech vacatures dit jaar gemiddeld slechts 31 dagen online staan, terwijl vacatures op de arbeidsmarkt in z’n geheel genomen 49 dagen online staan. Dit wijst erop dat er relatief vaak op de banen wordt gesolliciteerd en dat ze als aantrekkelijk te boek staan. Joblift stelt dat dit wellicht komt doordat Edtech wordt gezien als een sector die technologische innovatie en maatschappelijke relevantie samenbrengt.

joblift-edtech-vacatures-10-2018.jpg