Wouter Hoeffnagel - 20 september 2018

Nieuwe aanwijzigingen dat GCHQ achter Proximus hack zat

Nieuwe aanwijzigingen dat de Britse geheime dienst GCHQ achter de hack van Proximus zat zijn openbaar gemaakt. Deze cyberspionagecampagne was gericht op GRX-routers van Belgacom en BICS, die toegang geven tot communicatie tussen smartphones via roaming.

De aanwijzigingen staan in een vertrouwelijk verslag dat het federaal pakket heeft overhandigd aan de Belgische minister van Justitie Koen Geens, meldt De Tijd. Via Man-in-the-Middle-aanvallen zou de GCHQ communicatie tussen smartphones hebben onderschept en doorgesluisd naar eigen servers. Om dit mogelijk te maken werd ingebroken op computers van hooggeplaatste medewerkers van Belgacom die verantwoordelijk waren voor onderhoud en beveiliging. Deze medewerkers werden onder andere via phishingcampagnes op LinkedIn aangevallen.

Het onderzoek van het federaal parket uitvoert naar de cyberspionage is nagenoeg afgerond, meldt De Tijd. Het onderzoek leidt niet naar tot de vervolging, aangezien er onvoldoende bewijs is gevonden om concrete verdachten te kunnen vervolgen. Wel zouden alle bewijzen wijzen in de richting van de Britse geheime dienst GCHQ.

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14