Wouter Hoeffnagel - 20 september 2018

Apple betaalt 14,3 miljard euro aan achterstallige Ierse belastingen

Apple betaalt 14,3 miljard euro aan achterstallige Ierse belastingen image

Apple heeft de Ierse overheid 14,3 miljard euro in achterstallige belastingen betaald. De Europese Commissie had het bedrijf opgedragen deze belastingen alsnog te betalen, aangezien de Ierse overheid Apple jarenlang een oneerlijke belastingvoordeel heeft gegeven.

Het Europese hoofdkantoor van Apple is gevestigd in Ierland, waardoor het bedrijf in dit land belasting betaald over zijn Europese omzet. Apple had een belastingdeal met de Ierse overheid, waardoor het bedrijf jarenlang substantieel minder belasting hoefde te betalen dan andere bedrijven. Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestagher stelt dat Apple in 2003 slechts 1% belasting betaalde over zijn Europese omzet, terwijl dit percentage in 2014 zelfs was gedaald tot 0,005%.

Achterstallige belastingen

De Europese Commissie oordeelde eerder dat deze belastingdeal niet is toegestaan en Apple daarom 13,1 miljard dollar achterstallige belastingen moest betalen aan de Ierse overheid, plus rente. De Ierse overheid heeft deze beslissing aangevochten en zegt het fundamenteel oneens te zijn met het oordeel van de commissie.

De 14,3 miljard euro die Apple nu heeft overgemaakt is op een tussenrekening geplaatst. Hier wordt het geld vastgehouden totdat het hoger beroep in de zaak is afgerond, iets wat jaren kan duren.