Wouter Hoeffnagel - 19 september 2018

'28% van de enterprise IT-investeringen is in 2022 verschoven naar de cloud'

28% van alle investeringen in de belangrijke enterprise IT-markten is in 2022 verschoven naar de cloud, ten opzichte van 19% dit jaar. De investeringen in de cloud zullen sneller stijgen dan de investeringen in traditionele non-cloud IT. Ondanks deze groei blijft traditionele IT goed voor 72% van de omzet in enterprise IT-markten in 2022.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "De verschuiving van enterprise IT investeringen naar nieuwe, cloud-gebaseerde alternatieven onophoudelijk, ook al vind deze gespreid over vele jaren plaats dankzij de aard van traditionele enterprise IT", zegt Michael Warrilow, research vice president bij Gartner. "De verschuiving naar de cloud onderstreept de aantrekkingskracht van meer flexibiliteit en wendbaarheid, wat als voordeel wordt gezien van on-demand capaciteit en pay-as-you-go betaalmodellen in cloud."

Meer dan 1,3 biljoen dollar aan IT-investeringen zullen in 2022 direct of indirect beïnvloed worden door de verschuiving naar de cloud, blijkt uit cijfers van Gartner. Providers die succesvol op deze groei weten in te spelen zullen in het komende decennia lange termijn succes kennen, voorspelt het onderzoeksbureau.

gartner-cloud-shift.png

Omslagpunt in CRM-segment

De grootste verschuiving naar de cloud voor 2018 vond plaats in applicatiesoftware en werd voornamelijk gedreven door CRM-software. CRM heeft volgens Gartner al een omslagpunt bereikt als het gaat om investeringen: inmiddels wordt meer geïnvesteerd in cloud-gebaseerde CRM dan on-premises CRM-oplossingen. Deze trend zet naar verwachting door en zal uitbreiden naar additionele segmenten van applicatiesoftware, waaronder office suites, content services en collaboratie services. Gartner voorspelt dat applicatiesoftware tot 2022 het snelst groeiende segment blijft.

Bijna de helft van alle adresseerbare omzet zal in 2022 afkomstig zijn uit systeeminfrastructuur en infrastructuursoftware, voorspelt Gartner. Systeeminfrastructuur zal het marktsegment zijn dat tot 2022 de snelste verschuiving naar de cloud laat zien aangezien veel huidige assets aan vernieuwing toe zijn. Op dit moment is systeeminfrastructuur juist de markt waarin de minste verschuiving naar de cloud zichtbaar is. Bedrijven hebben vooral geïnvesteerd in datacenterhardware, virtualisatie, datacenter OS en IT services. Deze zijn relatief duur en inflexibel.