Ondanks opkomst robotisering komen er de komende jaren banen bij

17-09-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Ondanks opkomst robotisering komen er de komende jaren banen bij

Ruim de helft van alle huidige werkzaamheden wordt in 2025 door robots uitgevoerd. Dit ten opzichte van 29% vandaag. Deze ontwikkeling heeft een grote impact op de wereldwijde arbeidsmarkt, maar onder de streep komen er banen bij.

Dit blijkt onderzoek van het World Economic Forum. De term robots beschrijft in dit onderzoek niet alleen fysieke robots, maar ook softwarematige vormen van robots zoals kunstmatige intelligentie en automatisering. Naar verwachting zijn in 2022 zo'n 75 miljoen banen verdwenen door deze ontwikkelingen. Tegelijkertijd komen er 133 miljoen nieuwe banen bij, waardoor onder de streep de toenemende robotisering banen oplevert.

Vooral routinematige banen verdwijnen

Met name routinematige banen zullen naar verwachting gaan verdwijnen. Denk hierbij aan banen in de salarisadministratie, klantbeheer en accountancy. De vraag naar functies waarvoor menselijke skills zijn vereist zoals sales, marketing, innovatie en klantenservice neemt juist toe. Andere voorbeelden zijn datawetenschapper en -analist, software- en applicatieontwikkelaar en e-commerce- en social media-specialist.

De ontwikkeling gaat ook impact hebben op de vaardigheden en kennis die werknemers nodig hebben om relevant te blijven. Ook hierbij ligt de nadruk op vaardigheden die mensen onderscheiden van robots, zoals creativiteit, kritisch denkvermogen en overtuigingskracht. Deze vaardigheden worden volgens de WEF de komende jaren steeds belangrijker. "Bedrijven moeten hun automatiseringsplannen uitbreiden met aanvullende strategie. Om dynamisch, onderscheidend en concurrerend te blijven in een tijdperk van machines, moeten zij juist investeren in hun human capital. Er is zowel een morele als economische incentive om dit te doen. Zonder proactieve aanpak kunnen bedrijven en werknemers niet profiteren van de economische potentie van de vierde industriële revolutie", aldus Saadia Zahidi, hoofd van het Centre for the New Economy and Society van het World Economic Forum.

Meer informatie is beschikbaar in het onderzoek 'The Future of Jobs 2018', dat hier te vinden is.

Terug naar nieuws overzicht