Witold Kepinski - 10 september 2018

Mike Roza wordt SAP S/4 HANA Expert EMEA

Mike Roza wordt SAP S/4 HANA Expert voor de EMEA regio. Hij gaat samen met partners klanten overtuigen en helpen bij de migratie naar SAP S/4 HANA en de bijbehorende Digital Suite.

Waarom heb je besloten deze job te gaan doen?

De afgelopen jaren heb ik een team geleid van 25 SAP specialisten. Een team dat onze partners helpt om onze innovaties beter in de markt te zetten.

Ik ben iemand die graag met de content bezig is en onze klanten overtuigt van de toegevoegde waarde van onze producten en oplossingen. In mijn management rol stond ik te ver van onze klanten om echt het verschil te kunnen maken. Vandaar de focus op en de overstap naar de core van SAP, ons ERP flagship S/4 HANA. En in een rol die 100 procent customer facing is.

SAP S/4 HANA is de opvolger van SAP ECC/ERP/R/3. Waarom zouden klanten migreren?

Hier zijn heel veel redenen voor aan te dragen. Ik kan zo honderd argumenten opvoeren waarom een klant naar S/4 HANA zou moeten migreren. En die variëren bijvoorbeeld van een volledig nieuwe user interface, FIORI, tot geheel nieuwe processen of concepten, zoals Demand Driven MRP, of geoptimaliseerde processen, zoals onze nieuwe advanced ATP logica, of de native integratie met onze Cloud oplossingen zoals Ariba, of realtime Analytics en Machine Learning embedded in onze processen. En ga zo maar door.

Punt is dat het waarom naar S/4 HANA per klant of industrie varieert. Soms zijn zogenaamde ‘disruptive’ innovaties de reden om naar S/4 HANA over te stappen. Denk hierbij aan nieuwe bedrijfsmodellen zoals de ‘lot size of one’, of de transformatie van producten naar services of solutions. Kijk eens op mijn Linkedin pagina waar ik wekelijks een voorbeelden beschrijf waarom je naar S/4 HANA zou migreren.

Om het waarom naar S/4 HANA te bepalen is individueel denkwerk nodig. Iets wat wij als SAP samen met onze klanten doen in de vorm van S/4 HANA Discovery workshops.

Voor klanten die de migratie beslissing al min of meer hebben genomen, en die worstelen met de vraag, hoe naar S/4 HANA te migreren, heeft SAP eveneens een aantal tools beschikbaar. Hierbij wil ik zeker noemen de S/4 HANA Readiness Check, een uitgebreide tool die exact aangeeft waar de pijnpunten liggen bij een migratie naar S/4 HANA. En belangrijk, hoe deze opgelost kunnen worden.

Al met al is de migratie naar S/4 HANA zeker iets meer dan een release upgrade. Maar wij zijn samen met onze partners heel goed in staat om onze klanten te helpen met het antwoord op ‘Why en ‘How’ naar S/4 HANA.

Hoe ziet je de rol van SAP-partners hierin?

Onze partners spelen een cruciale rol in de migratie naar S/4 HANA. Om een aantal redenen. Vaak kennen onze partners de specifieke industrie of branche, bedrijfsprocessen en systemen van onze klanten beter dan wie ook. En vaak zijn deze systemen in beheer bij onze partners.

Ook vanuit het oogpunt van capaciteit zijn onze partners cruciaal. Onze inschatting is dat de komende jaren meer dan 30.000 klanten de overstap naar S/4 HANA gaan maken. Dit kan SAP zeker niet alleen. Hierbij zijn onze partners meer dan nodig.   

Waar zit de toegevoegde waarde met andere toepassingen zoals SAP Cloud, Leonardo en CRM?

De product strategie van SAP is gericht op de Intelligent Enterprise. En rust op drie pijlers, de Intelligent Suite, Intelligent Technologies en ons Digital Platform.

S/4 HANA is daarbij het hart van onze Intelligent Suite. Vandaar de term “Digital Core” . SAP is integratie bij uitstek. Daarom is S/4 HANA is niet los te zien van onze andere oplossingen en platforms. Intelligent Technologies zoals Machine Learning, Predictive Analytics en IoT technologie zijn volledig geïntegreerd in S/4 HANA, maar ook in onze andere Suite oplossingen zoals C/4 HANA of SAP Ariba.

Wat voor trends en marktontwikkelingen zijn belangrijk om in de gaten te houden?

Technologieën zoals Machine Learning, Natural Language Processing, IoT en Predictive Analytics zijn belangrijk om in de gaten te houden. Met name wanneer deze technologieën direct geïntegreerd worden in bedrijfsapplicaties zal waarde worden gecreëerd. Machine Learning als stand alone toepassing brengt niet zoveel. Maar pas je Machine Learning direct toe in je transactie systeem, dan kun je daadwerkelijke waarde creëren. Ook hier kan ik zo weer tientallen voorbeelden opnoemen. Denk aan predictive finance, online fraude detectie, realtime product cross en upselling voorstellen, dynamische conditiebepaling, etc.

Interessant zijn de web services die we momenteel ontwikkelen. Denk hierbij aan Tax as a Service, Compliance Reporting as a Service of onze Digital Payment services. Cloud based services die bijvoorbeeld realtime allerlei belastingen berekenen of waarbij het opstellen van Intrastat rapportages een webservice is.

En natuurlijk de transactie naar cloud oplossingen. Niet alles zal voor honderd procent in de cloud gaan draaien, het merendeel van onze klanten zal zeker de komende jaren nog een hybride systeem landschap kennen. Applicaties draaien in de cloud, in een private cloud omgeving, of zelfs OnPremise.

sap-digital.jpg