Wouter Hoeffnagel - 08 september 2018

Software van IBM bood NYPD de mogelijkheid etnisch te profileren

Software van IBM bood de politie van New York (NYPD) de mogelijkheid inwoners van de stad te filteren op basis van ondermeer huidskleur. Ook was het mogelijk te zoeken op leeftijd, geslacht, haarkleur en gezichtsbeharing.

Dit meldt The Intercept op basis van interne documenten van IBM. De software van IBM wordt gebruikt om camerabeelden die de NYPD verzamelt te analyseren. De software is sinds 2012 in gebruik. Aan de samenwerking tussen IBM en de NYPD is echter geen ruchtbaarheid gegeven.

'Feature is niet gebruikt'

Een woordvoerder van de NYPD meldt aan The Intercept dat de software weliswaar de mogelijkheid bood te filteren op huidskleur, maar dat medewerkers die instructies hebben gekregen deze feature niet te gebruiken. Uiteindelijk zou zijn besloten de software niet te integreren in de bredere surveillance architectuur van de New Yorkse politie. Het IBM programma zou in 2016 zijn uitgefaseerd.

Rick Kjeldsen, een voormalig onderzoeker van IBM, trekt de verklaring van de NYPD in twijfel. "We zouden deze mogelijkheid niet hebben onderzocht indien de NYPD zou hebben aangegeven dat zij hier geen behoefte aan hebben", aldus Kjeldsen. "Geen enkel bedrijf gaat geld investeren in iets waar zijn klant geen interesse in heeft."