Wouter Hoeffnagel - 08 september 2018

Omstreden onderzoeker vertrekt bij Facebook

De omstreden onderzoeker Joseph Chancellor vertrekt bij Facebook. Chancellor richtte in 2014 samen met onderzoeker Aleksandr Kogan Global Science Research (GSR) op. Dit bedrijf overhandigde data van Amerikaanse burgers aan het data-analysebedrijf Cambridge Analytica.

Dit bevestigt een woordvoerder van Facebook aan Fast Company. Opvallend is dat Facebook Chancellor heeft ingehuurd rond dezelfde tijd dat het bedrijf de verkoop van gebruikersdata aan Cambridge Analytica op het spoor kwam. Hierop lanceerde Facebook een onderzoek en eiste dat de data zou worden verwijderd.

Non-actief

In mei bleek dat deze data echter niet is verwijderd door het bedrijf. Hierop stelde Facebook zowel Chancellor als Kogan op non-actief. Nu vertrekt Chancellor dus bij Facebook. De officiƫle reden voor het vertrek is niet bekend gemaakt.

De aard van het onderzoek dat Chancellor bij Facebook heeft uitgevoerd is niet bekend. Op het inmiddels verwijderde LinkedIn-profiel van de onderzoeker was echter te lezen dat zijn onderzoek gericht was op geluk en 'pro-sociaal gedrag'. Ook was Chancellor eerder betrokken bij onderzoek op het gebied van virtual reality.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024