Wouter Hoeffnagel - 06 september 2018

EU moet voor eind 2018 overstemming bereiken over digitale belasting

Europese ministers van Financiën moeten voor het eind van dit jaar overeenstemming hebben bereikt over een belasting die de EU wil heffen op de verkoop van gebruikersdata. Over deze belasting bestaat binnen de EU veel onenigheid.

Dit meldt Reuters op basis van een document dat is opgesteld door de Oostenrijkse voorzitter van de Raad van de Europese Unie. De Europese Commissie wil een EU-brede belasting van 3% heffen op de digitale omzet van grote bedrijven. 

Wereldwijde hervorming

Kleine landen met lagere belastingtarieven zoals Luxemburg en Ierland willen dat de belastingwijzigingen samengaan verzetten zich tegen dit plan. De landen willen dat de introductie een dergelijke Europese belasting samengaat met een wereldwijde hervorming van digitale belastingen. Over een dergelijke hervorming wordt al langer gepraat, maar zijn vooralsnog geen afspraken gemaakt.

Grotere landen als Frankrijk en Italië claimen echter miljoenen euro's aan belastinginkomsten mis te zijn gelopen doordat grote digitale bedrijven belasting betalen in EU-lidstaten met een lager belastingtarief. Deze landen willen daarom een snelle oplossing en zijn niet bereid te wachten tot digitale belastingen wereldwijd worden hervormd.

Risico voor gemeenschappelijke markt

In het document dat Reuters heeft ingezien meldt de Oostenrijks overheid dat de EU door de trage voortgang het risico loopt dat EU-lidstaten individueel maatregelen nemen. Zo zouden elf van de 28 lidstaten inmiddels overwegen nationale maatregelen door te voeren. De voorzitter van de Raad van de EU stelt dat dit risico's oplevert voor de gemeenschappelijke markt in de EU en roept EU-lidstaten dan ook op tot een uniforme aanpak te komen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024