Wouter Hoeffnagel - 03 september 2018

Overheden pleiten opnieuw voor toegang tot versleutelde data

Opsporingsinstanties en inlichtingendiensten moeten toegang kunnen verkrijgen tot versleutelde data. Alleen in uitzonderlijke situaties moet het toegestaan zijn dat deze toegang niet verkregen kan worden. Hiervoor pleiten Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Dit blijkt uit een verklaring vrijgegeven door de Australische overheid. Al langer uiten overheden, inlichtingendiensten en opsporingsinstanties kritiek op encryptie. Sterke encryptietechnologieën zouden het voor instanties te moeilijk maken informatie te verzamelen over verdachten, wat onder andere de aanpak van terrorisme in de weg zou staan. Al langer wordt daarom gepleit in encryptietechnieken methodes in te bouwen om toch toegang te kunnen verkrijgen tot versleutelde gegevens.

'Achterdeuren verzwakken encryptie'

Veel techbedrijven en privacyorganisaties zijn echter fel gekant tegen een dergelijke achterdeur in encryptietechnieken. Tegenstanders stellen dat een dergelijke achterdeur encryptie afzwakt, waardoor ook reguliere gebruikers die niets fout doen extra risico's open.

De ministers van Binnenlandse Veiligheid, Openbare Veiligheid en Immigratie van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland werken al langer samen binnen de 'Five Eyes' alliantie. De overheden van deze landen stellen dat end-to-end encryptie onderzoeken naar en het vervolgen van criminelen en terroristen te veel bemoeilijkt. De landen pleiten er daarom voor een methode te ontwikkelen waarmee opsporings- en inlichtingendienst gericht toegang kunnen krijgen tot versleutelde data. Daarnaast zouden techbedrijven en providers wettelijk verplicht moeten worden om autoriteiten toegang te geven tot data indien hiervoor een gerechtelijk bevel wordt ingediend.

'Techbedrijven moeten zelf met oplossingen komen'

De landen willen dat techbedrijven zelf oplossingen gaan ontwikkelen die deze toegang mogelijk maken. Alleen in uitzonderingen zou het acceptabel zijn dat het niet mogelijk is toegang te verkrijgn tot versleutelde gegevens. Indien techbedrijven niet met adequate oplossingen komen dreigen de overheden maatregelen te nemen om deze toegang af te dwingen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024