Wouter Hoeffnagel - 01 september 2018

Huawei: 'Amerikaanse verbod schaadt concurrentie in de weg'

Het Amerikaanse verbod op het gebruik van ondermeer Huawei hardware voor substantiële of essentiële componenten van infrastructuur staat concurrentie in de weg. Dit stelt Huawei, dat tegenover de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) pleit voor het opheffen van het verbod.

Dit blijkt uit een document dat de Federal Trade Commission (FTC) heeft gepubliceerd op haar website. De brief is op 20 augustus door Huawei ingediend bij de FCC maar nu pas openbaar gemaakt. Huawei ligt al langer onder vuur. Zo werd eerder deze maand in de Amerikaanse National Defense Authorisation Act een clausule opgenomen die leverancier van overheidsinstanties verbiedt Huawei of ZTE hardware te gebruiken voor kritieke infrastructuur of essentiële onderdelen van infrastructuur. Daarnaast heeft de FCC in april voorgesteld partijen die een risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid uit te sluiten van het winnen van contracten van carriers die subsidies of financiering ontvangen uit FCC's Universal Service Fund.

Huawei noemt de zorgen van de Amerikanen over de impact van het bedrijf op de nationale veiligheid ongegrond. Ook stelt Huawei dat onvoldoende aandacht is besteed aan de impact van de maatregelen op het concurrentielandschap. Huawei geeft aan dat de bemoeienis van Amerikaanse overheidsinstellingen en ambtenaren schade heeft toegebracht aan diens Amerikaanse activiteiten.

De volledige brief van Huawei is hier te vinden.