Wouter Hoeffnagel - 29 augustus 2018

Ruim honderd computers van Belgische Belastingdienst in 2016 besmet met ransomware

Meer dan honderd computers van de Belgische Belastingdienst zijn in 2016 besmet geraakt met ransomware. Door de besmettingen is ook data verloren gegaan Minimaal één keer per week krijgt een federale overheidsdienst bij onze zuiderburen te maken met een doelgerichte cyberaanval.

Dit blijkt uit rondgang van Brecht Vermeulen, Kamerlid voor de N-VA, onder alle federale ministers in België. De resultaten van deze rondgang zijn gepubliceerd door De Tijd. Vermeulen ziet ruimte voor verbetering. "Er is geen centraal beleid voor de informaticabeveiliging. De kwaliteit van de beveiliging is afhankelijk van de interesse van de personen die er werken. En dus zijn bepaalde overheidsdiensten veel kwetsbaarder dan andere. Uit de cijfers die ik opvroeg, blijkt dat maar enkele overheidsdiensten specifieke personeelsleden hebben aangesteld voor informaticabeveiliging. Vaak moeten die hun cybersecurityopdrachten combineren met andere ICT-taken. Dat kan veel beter georganiseerd worden", aldus het Kamerlid.

Vermeulen wil dat alle taken en middelen voor ICT-opdrachten op de middellange termijn op één locatie worden ondergebracht: bij de federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning. Deze kan nauw samenwerken met het Centrum voor Cybersecurity België, dat overheidsdiensten ondersteunt met een risicobeheersysteem. Daarnaast zijn meer middelen nodig. Zo wijst Vermeulen erop dat Proximus over een onafhankelijk team van 31 security experts beschikt die los van de IT-afdeling opereren. De Belgische federale overheid heeft echter een IT-afdeling die bestaat uit slechts 15 personen, wat een fractie is van die van Proximus.