Huawei is op één na grootste smartphonefabrikant ter wereld

28-08-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Huawei is op één na grootste smartphonefabrikant ter wereld

Huawei is de op één na grootste smartphonefabrikant ter wereld en stoot Apple van de tweede plaats. Wereldwijd werden in het tweede kwartaal van 2018 grofweg 374 miljoen smartphones verscheept, wat 2% meer is dan in dezelfde periode ene jaar eerder.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. "Huawei's smartphoneverkopen groeide met 38,6% in het tweede kwartaal van 2018. Huawei blijft innovatieve features introduceren in zijn smartphones en heeft zijn smartphoneportfolio uitgebreid om grotere consumentensegmenten te kunnen bedienen", licht Anshul Gupta, onderzoeksdirecteur bij Gartner, toe. "De investering van het bedrijf in channels, brand building en de positionering van Honor devices hebben geholpen de groei aan te drijven. Huawei verscheept zijn Honor smartphones naar 70 markten wereldwijd en het model ontpopt zich als een belangrijker drijver van groei voor Huawei."

Samsung blijft marktleider

Samsung blijft de grootste smartphonefabrikant wereldwijd, al zag het bedrijf zijn verkoopcijfers in het tweede kwartaal wel met 12,7% teruglopen. Samsung heeft een marktaandeel van 19,3% in handen, ten opzichte van 22,6% een jaar geleden. Huawei heeft 13,3% van de markt in handen, terwijl Apple 11,9% marktaandeel heeft.

Apple's verkoopcijfers zijn in het tweede kwartaal van 0,9% gegroeid. "Minimale incrementele waarde in Apple's huidige generatie vlaggenschip iPhones heeft tot langzamere groei geleid in het tweede kwartaal van 2018, aldus Gupta. "De vraag naar de iPhone X is veel eerder afgezwakt dan bij eerdere introducties van nieuwe modellen." Ook wijst Gupta erop dat de groeiende concurrentie vanuit Chinese marken en toenemende verwachtingen van consumenten veel druk zetten om Apple om met zijn premium smartphones meer waarde te leveren om groei te realiseren.

gartner-smartphoneverkoop-q2-2018.png

88% van de smartphones draait op Android

Als we kijken naar mobiele besturingssystemen blijft Android met grote voorsprong het meest gebruikte mobiele besturingssysteem wereldwijd. 88% van alle smartphones draait op Android, terwijl 11,9% op Apple's iOS draait. Andere besturingssystemen hebben gezamenlijk nauwelijks marktaandeel in handen.

gartner-smartphone-os-q2-2018.png

Terug naar nieuws overzicht