Wouter Hoeffnagel - 27 augustus 2018

Brussel kondigt hoge boetes aan voor datamisbruik door politieke partijen

Europese politieke partijen die persoonlijke gegevens van burgers misbruiken kunnen hoge boetes tegemoet zien. De Europese Commissie werkt hiervoor aan een amendement op bestaande regels op het gebied van de financiering van politieke partijen.

Dit meldt de Financial Times op basis van anonieme bronnen. De wetgeving zou vooral zijn bedoeld om dataschandalen zoals die rond Facebook en Cambridge Analytica te voorkomen. Dit data-analysebureau verzamelde persoonlijke gegevens via Facebook en gebruikte deze data om de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten (VS) te beïnvloeden. Ook zou het bedrijf betrokken zijn geweest bij de campagne voor de Brexit.

Bronnen melden aan de Financial Times dat politieke partijen die zich aan dergelijke praktijken schuldig maken boetes tegemoet kunnen zien die kunnen oplopen tot 5% van hun jaarlijks partijbudget. Door met dergelijke hoge boetes te dreigen zou de Europese Commissie willen voorkomen dat een schandaal zoals die rond Cambridge Analytica binnen de Europese Unie plaatsvindt. Voordat de wetgeving kan worden ingevoerd, moet deze overigens wel eerst worden goedgekeurd door zowel de EU-lidstaten als het Europees Parlement.