Wouter Hoeffnagel - 26 augustus 2018

Facebook weigert Brit inzicht te geven in over hem verzamelde gegevens

Facebook weigert een gebruikers inzicht te geven in de informatie die het bedrij heeft verzameld over diens surfgedrag en activiteiten op Facebook. Het bedrijf stelt dat het te veel moeite kost deze informatie te verzamelen. De Irish Data Protection Officer onderzoekt de zaak.

Dit meldt The Register. Bedrijven zijn onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die sinds 25 mei 2018 van kracht is, verplicht gehoor te geven aan verzoeken van gebruikers die inzage willen krijgen in de data die over hen is verzameld. Michael Veale, een onderzoeker van de Britse University College London, wilde inzicht krijgen in deze gegevens en vroeg de data daarom op bij Facebook.

'Data is buiten Facebook verzameld'

Het bedrijf weigert de opgevraagde informatie echter te verstrekken en meldt dat het te veel moeite kost de data te lokaliseren, aangezien deze buiten het sociale netwerk is verzameld. Veale neemt hier geen genoegen mee en heeft een formele klacht ingediend bij de Irish Data Protection Commissioner. De klacht is hier ingediend, aangezien het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland is gevestigd.

The Register heeft de klacht ingediend. Veale stelt in de klacht te willen achterhalen of Facebook surfgedrag over hem heeft verzameld op het gebied van seksualiteit en medische onderwerpen. Vaele geeft aan de tools die Facebook hiervoor openbaar heeft gemaakt heeft gebruikt, maar dat deze onvoldoende resultaat opleveren.

Onderzoek

De zaak wordt nu onderzocht door de Irish Data Protection Commissioner. Deze verwacht dat de zaak uiteindelijk wordt doorgestuurd naar de European Data Protection Board, aangezien de zaak betrekking heeft op grensoverschrijdende dataverwerking.