Australië verbiedt gebruik Huawei en ZTE apparatuur voor 5G-netwerken

23-08-2018 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Australië verbiedt gebruik Huawei en ZTE apparatuur voor 5G-netwerken

De Australische overheid gaat veel strenger zijn voor buitenlandse leveranciers bij het bouwen van zijn 5G-netwerk. Daarbij lijken vooral Chinese leveranciers geviseerd. Zij zouden een gevaar vormen voor de nationale veiligheid.

De overheid in Australië heeft bekendgemaakt dat het strenger zal zijn voor 'derde partijen' bij het aankopen van 5G-netwerken. Ze gaat ervan uit dat bepaalde leveranciers de nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen. "De overheid gelooft dat de betrokkenheid van bedrijven die waarschijnlijk onder buitengerechtelijke invloed staan van een buitenlandse overheid [...], een risico vormt bij het beschermen van het 5G-netwerk tegenover ongeoorloofde toegang of inmenging," zo meldt een mededeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Huawei en ZTE

Daarbij wordt China niet specifiek genoemd, maar de buitenlandse bedrijven die het meest in het oog springen bij deze mededeling zijn de Chinese bedrijven Huawei en ZTE. Huawei werd eerder al geweerd bij het bouwen van het Australische National Broadband Network, maar Australische providers als Vodafone en Telstra konden de infrastructuur-hardware van het bedrijf wel inzetten voor hun mobiele netwerken. Dat zal met 5G dus verleden tijd zijn.

Ook in de VS en het Verenigd Koninkrijk worden Chinese leveranciers steeds vaker geweerd, vooral als het om materiaal voor overheden gaat. De reden daarvoor zou altijd nationale veiligheid zijn, al zijn er nooit bewijzen publiek gemaakt.

In samenwerking met Dataenews

Bron foto: Pixabay / marselelia

Terug naar nieuws overzicht