Wouter Hoeffnagel - 20 augustus 2018

EU gaat techbedrijven dwingen terroristische content offline te halen

De Europese Commissie werkt aan regelgeving om techbedrijven te dwingen terroristische content online te halen. Het gaat hierbij om online propaganda voor terrorisme en content waarin extreme vormen van geweld worden getoond.

Dit meldt Julian King, Eurocommissaris voor Veiligheid, aan de Financial Times. De Europese Commissie breekt hiermee met haar huidige beleid, waarbij grote internetplatformen vrijwillig meewerken aan het verwijderen van terrorisme-gerelateerde content. King stelt dat deze aanpak onvoldoende resultaat heeft opgeleverd en de Europese Commissie daarom nu kiest voor strengere regelgeving.

Content binnen een uur verwijderen

De nieuwe regelgeving wordt naar verwachting volgende maand openbaar gemaakt. Details van de nieuwe Europese wetgeving ontbreken nog. Een anonieme bron binnen de Europese Unie (EU) meldt echter aan de Financial Times dat internetplatformen hoogstwaarschijnlijk één uur de tijd krijgen content te verwijderen die door politie en opsporingsinstanties is aangemerkt aan terroristisch. Indien deze deadline wordt overschreden, krijgen bedrijven boetes opgelegd.

"Verschillen in omvang en beschikbare middelen zorgen ervoor dat platform verschillende mogelijkheden hebben om tegen terroristische content op te treden. Het beleid dat zij hiervoor hanteren is niet altijd transparant. Dit leidt ertoe dat dergelijke content blijft voortbestaan op internet, opnieuw verspreid nadat deze is verwijderd en zich van platform naar platform verspreid", aldus King tegen de Financial Times. De nieuwe wetgeving moet voor meer 'juridische zekerheid' zorgen voor internetplatformen.